Nova vest
Tenis

Nedelja, 24.08.2008.

18:50

Sestre Vilijams: Deo I

Jedne su od najuspešnijih igračica svetskog tenisa. Afroamerikanke. Obe su nosile titule svetskog reketa broj 1. Danas im pripada i epitet najpoželjnijih žena na svetu.

Izvor: Andrijana Žikić

Autor:Andrijana Žikić

Default images

Tata Ričard Vilijams
Počeci većine svetskih teniserki vezani su za stariju braću, sestre, prve simpatije, i u većini slučajeva, najranije detinjstvo. Teniska priča Venus i Serene Vilijams je vankonkurentan izuzetak. Ona je za njih počela pre nego što i same mogle da je ispričaju. Spoznaja o tenisu išla je paralelno sa spoznajom o sebi i svojoj porodici. Za sestre Vilijams bilo je nemoguće da se ljubav prema igri javi sama. Usvojile su je od svog oca, a strast je došla kasnije. Siloviti udarci i savršeno precizni servisi do danas su to potvrdili. Kako su i same objašnjavale u svojim izjavama posle ostvarenih pobeda i osvajanja titula:

”Nije reč o ličnoj motivaciji. Naš otac je zaslužan za sve ovo. Ne samo kao trener i menadžer, već kao otac, koji nas je usmerio na ovaj put. To je bio njegov san, pre nego što smo mi počele da ga sanjamo.”

One su danas srećne. Tenis je njihov život. Najveća zasluga tome pripada Ričardu Vilijamsu, Afroamerikancu rođenom 1942.godine i ocu Venus Vilijams i Serene Vilijams.

Važi za jednu od kontrroverznih ličnosti svetskog tenisa. Po prirodi arogantan i dosledan u svojim namerama. Nekada nimalo nije poznavao tenis. Ali, kada je 1978.godine gledao mečeve u svojoj skromnoj kući u Mičigenu, javila mu se ideja da njegova deca budu šampioni ovog sporta. Sa suprugom Orasin je već imao zajedničkog sina, a članovi porodice Vilijams bile su i ćerke (3) iz njihovih prethodnih brakova.

San je bio jasan, a odluka o boljem životu svoje porodice bila je čvrsta. Ideja Ričarda Vilijamsa bila je da barem jedna od ćerki postane vrhunski sportista. Umesto toga, teniski svet je dobio dve nove šapmionke.

Venus Eboni Star Vilijams je rođena 17. juna 1980., a godinu dana kasnije, 26.septembra i Serena Džamejka Vilijams.

Nijedna nije pohađala osnovnu školu, jer ih je majka podučavala kod kuće. Srednju školu su završile obe i upisale su fakultete. Dok je Venus već stekla osećaj za udarac, Serena je prvi put kročila na teren sa četiri i po godine, da bi do svoje desete odigrala 49 turnira.

Porodica Vilijams se 1991.godine seli na Floridu (Palm Beach Gardens) i zbog svoja dva najmlađa člana dospeva u centar pažnje. Ričard angažuje trenera za Venus i Serenu.

To je bio Rik Maći, nekadašnji trener Andrea Agasija, Monike Seleš i Dženifer Kaprijati. Međutim, ubrzo trenersko kormilo uz ulogu menadžera devojčica Venus i Serene preuzima sam Ričard.

Počinju prva iskušenja za porodicu Vilijams. Ona se susretala sa osudama društva, najviše zasnovanih na rasističko-klasnoj osnovi, kao i ličnim kritikama, upućenih Ričardu.

Taj trenutak je možda bio i prvi kada su sestre V pokazale svoju superiornost kroz tenis. Venus i Serena su ispoljavale izuzetnu posvećenost i talenat, ostvarivale su prve pobede, a Ričard je odlučio da porodica ne obraća pažnju na zlonamerne kritike, već da se pobrine da sva koncentracija bude usmerena na tenis.

“Sami počeci bili su najgori”, seća se Ričard. “Tada je bilo nemoguće igrati tenis, ako ne pripadate nekom klubu. Naročito je bilo čudno baviti se “belim” sportom ako ste tamnoputi. Svakog dana sam bio osporavan zbog načina na koji vaspitavam svoju decu. Znate, ja potičem iz geta, možda jednog od najgorih, a kada čujete kako neko ogovara vaše dete, jer nije imućno i ne pripada teniskoj eliti, a koje je pritom na terenu, onda vam nije svejedno. Svako ko tvrdi da ga ne interesuje šta drugi misle, ne govori istinu. Itekako mi je smetalo. Ali, onda se zamislite, i shvatite da niste uradili ništa loše, a će u svakom slučaju biti onih koji bi vas olako vređali i zamerali vam. E tada, odlučite da vas jednostavno takve prestanu da dotiču. Postanete imuni. Jedino važno u tim trenucima je porodica. Bez nje ništa ne bi bilo ostvarivo. Ni za Venus, ni za Serenu. Teški periodi života su nas zbližili i naučili smo da iz njih stičemo samopouzdanje i još veću želju za uspehom.”

Venus postaje profesionalna teniserka u oktobru 1994.godine, a Serena godinu dana kasnije.

Venus Vilijams je u karijeri u singlu zabeležila 37 titula, od kojih je pet osvojeno na Vimbldonu i dve na US Openu. Na Rolan Garosu i Australijen Openu stizala je do finala po jedanput. 2002.godine zauzela je poziciju najbolje teniserke na svetu. U dubl konkurenciji bila je uspešna na svakom Gren slem turniru: dva puta na Australijen Openu, tri puta na Vimbldonu, a godine 1999. osvojila je Rolan Garos i US Open. Olimpijskim zlatom se “okitila” u tri navrata: u Sidneju je bila najbolja u singlu i dublu, a ove godine je sa Serenom uzela i zlatnu medalju u Pekingu.

Serena Vilijams je, za razliku od starije sestre uspela da osvoji svaki Gren slem turnir u singl i dubl konkurenciji. Najuspešnija sezona dogodila joj se 2002.godine kada je od sestre preuzela zvanje najbolje teniserke na svetu, osvojivši pritom Rolan Garos i US Open, kao i Vimbldon u singlu i dublu. Tada se u finalima sastajala sa Venus, a posle svakog je slavila. Na Olimpijskim Igrama je u dublu uvek nastupala sa sestrom i uzimala zlatne medalje, u Sidneju i Pekingu.

Godina 2008. donela im je, dakle još titula. Dvadesetosmogodišnja Venus je osvojila Vimbldon u singlu, a sa Serenom (27) je bila i najbolji dubl par na Vimbldonu i nedavno završenim Olimpijskim Igrama u Pekingu. Sestre Vilijams su uzbuđene pred početak US Opena, i jedva čekaju da izađu na domaći teren. Osećaju se, kako kažu sjajno i smatraju da mogu da ostvare dobre rezultate.

Najviše uspeha u karijeri sam imala na Vimbldonu. Svakako da mi je to jedan od najdražih turnira. Ali, ovde sam kod kuće”, rekla je Venus, i dodala “da im ideja o kraju karijere ne prolazi kroz glavu jer igraju previše dobro da bi završile sa tenisom.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve