Nova vest
Tenis

Petak, 22.08.2008.

11:43

Teniski reket - rastavljen i sastavljen

Reket je jedan od neophodnih rekvizita za tenisku igru. U početku reketi su se pravili od drveta, što je pravilo brojne probleme igračima. Drvo bi se npr. iskrivilo, a upotreba različitih vrsta drveta u izradi reketa prouzrokovala bi totalno drugačiji osećaj prilikom udaranja loptice. Potom su kompanije eksperimentisale sa metalima poput aluminijuma, magnezijuma i titanijuma, a posle i sa grafitom... Svaki materijal imao je određene prednosti, ali grafit i keramika pokazali su se najpogodnijim zato što su bili kruti i tako su ublažavali vibraciju prilikom udarca. Materijali od kojih se prave reketi poboljšavaju se iz godine u u godinu, kako bi se igračima obezbedili preduslovi za razvijanje sopstvene igre. Najviše reketa danas se pravi od veštačkih materijala poput ugljenih i staklenih vlakana i metala kao što su već pomenuti titanijum i keramika.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Teniski reket jedno je od retkih sportskih oruđa čija veličina, oblik, težina itd. nisu regulisani pravilima i isti za sve.

Godine 1976. Hauard Hed napravio je klasifikaciju reketa po veličini glave reketa koja se koristi i danas:

Standardni 581 cm2 i manje
Srednji 581-645 cm2
Veliki 645-710 cm2
Superveliki 710-742 cm2

Postoje i druge podele, ali ovom prilikom se nećemo na njima zadržavati. Veću glavu reketa biraju teniseri koji svoju igru najviše baziraju na snazi i često udaraju spin. Ipak, reketima sa velikom glavom nedostaje stabilnost i teško ih je željenom brznom pokrenuti. Reketi sa manjom glavom nude više kontrole, ali manje snage. Vrhunski teniseri uglavnom koriste veličinu od 548 do 677 kvadratnih centimetara, dok su za početnika bolji najveći reketi.

Težina glave reketa takođe pomaže igračima da karakteristike reketa najbolje adaptiraju svojoj ličnosti. U zavisnosti od stila igre tenisera, glava reketa može biti teška ili lagana. Oni sa teškom glavom i lakšom drškom idealni su za snažne udarce iz servisa ili osnovne linije, dok “lagane glave” omogućuju lakšu kontrolu loptice. Njih u većini koriste najbolji teniseri.

Standardna dužina reketa je 68,5 cm. Međutim, u protkelim godinama, proizvođači nude ekstraduge “streč” rekete, čija se dužina kreće od 70 do 73,7cm. Ti reketi mogu teniseru pružiti više snage i malo veći domet. Obično je “streč” nešto lakši u poređenju sa reketima obične dužine kako bi se zadržala mogućnost kontrolisanog i lakog upravljanja.

Pod krutošću teniskog reketa podrazumeva se otpor reketa na savijanje i deformisanje usled udara loptice. Reket koji je više krut manje se iskrivljuje, iziskuje manji utrošak energije i omogućuje jače udarce. Ovakav tip reketa trebalo bi da korsite igrači sa kratkim zamahom. Vrlo kruti reketi uzorkuju probleme sa laktom. Manje krut reket dozvoljava više kontrole nad lopticom i odgovara teniserima sa dužim zamahom, koji i bez pomoći reketa vrlo snažno udaraju.

Obrazac teniskih žica meri se po tome koliko žica ide po vertikali (“mejns”) i koliko žica ide po horizontali (“krosiz”). Tzv. “otvoreni” šablon teniskih žica je onaj u kome postoji dosta praznog prostora u glavi reketa. On je uzrokovan manjim brojem žica i obično je 16x18. Mere “zatvorenog” tipa su 18x20.

“Otvorene” žice pospešuju spin, mada u poslednje vreme postoje razmimoilaženja među naučnicima u vezi sa tom tvrdnjom. “Otvoreni” tip ima jednu veliku manu, a to je da takvi reketi kratko traju, jer što je žica manje, to je veće opterećenje na svakoj pojedinačnoj.

Uz to, teniseri prilikom odabira obraćaju pažnju i na veličinu drške reketa i druge detalje.

Trenutno u svetu ima pet vodećih prozivođača reketa, a to su: Head, Wilson, Prince, Yonex i Babolat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve