Nova vest
Tenis

Petak, 22.08.2008.

00:49

Ispunjeno obećanje

Osvajanjem ovogodišnjeg Rolan Garosa Ana Ivanović je ispunila dvostruko obećanje, uzela je trofej na gren slem turniru i zauzela poziciju broj jedan na WTA listi. Spoj lepote i talenta doneo je 20-godišnjoj Beograđanki veliku pažnju svetskih medija. Ogroman talenat i želja da bude najbolja podstakli su Dana Holcmana, njegog sadašnjeg menadžera, da joj pruži finansijsku pomoć.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Ana se ’zaljubila’ u tenis gledajući meč Monike Seleš. Zapamtila je broj telefona iz reklame za školu tenisa i nagovorila majku Draganu da je odvede tamo. Za peti rođendan na poklon je dobila reket. Ono što je novinare posebno interesovalo u vezi sa njenim počecima jesu treninzi u praznom bazenu SRC ’’11. april’’, što su naravno dovodili u vezu sa lošim periodom Miloševićeve vlasti. Ivanovićeva je odlično sarađivala sa sadašnjim selektorom Fed kup reprezentacije Dejanom Vranešom, ali u tom trenutku tenis nije bio toliko popularan u Srbiji i situacija u zemlji bila teška.

Presudni trenutak u njenoj karijeri desio se kada je upoznala Dana Holcmana, trgovca iz Bazela. Švajcarac je sasvim slučajno čuo da postoji ’neka mala’ u Beogradu izuzetno talentovana za tenis ali bez sredstava da to i dokaže. Devojčica je doputovala u Švajcasku sa mamom na ugovoreni sastanak.

’’Pitao sam je šta želi od života, a ona me je pogledala pravo u oči i odgovorila da želi da bude broj jedan u svetu. Bio sam potpuno obuzet i u trenutku sam doneo odluku da joj pomognem’’, rekao je Holcman koji je Aninim roditeljima mesečno slao novac, pronašao trenera i omogućio da se takmiči na kvalitetnim turnirima. On joj je dao pozjmnicu u iznosu od pola miliona dolara koje bi vratila jedino ako uspe.

Ana je poverenje opravdala uspesima koji su usledili. Postala je profesionalac 2003. i tu godinu završila je na 705. mestu WTA liste. Već sledeće godine uspeva da se plasira među sto najboljih svetskih teniserki što je bio ogroman uspeh koji do tada niko nije postigao. Prvu WTA titulu osvaja početkom 2005. na turniru u Kamberi na koji je došla kao kvalifikant. Iste godine ostaće upamćen meč 3. kola Rolan Garosa sa Ameli Morezmo (tada 3. igračicom sveta) kada je Ana trijumfovala posle tri seta.

Osim što se nalazi na vrhu WTA liste, Ana Ivanović je u izborima raznih svetskih magazina i najlepša teniserka sveta. U javnosti se do sada nije pojavila ni sa jednim dečkom mada su je povezivali sa mnogima, pre svih sa Novakom Đokovićem. Oboje su to demantovali izjavivši da su dugogodišnji prijatelji. Prošle godine su se pojavilče priče o navodnoj romansi sa Tomijem Robredom jer je Španac gledao jedan njen meč u loži sa majkom Draganom. Ivanovićeva je i to demantovala. Poslednji u nizu sa kojim su je povezivali je njen kondicioni trener Skot Brns.

Prošle godine imenovana je za nacionalnog ambasadora UNICEF-a. 20-godišnja teniserka izjavila je da je to za nju velika čast i da će njena pomoć, pre svga, biti upućena deci čija su prava na bilo koji način ugrožena. Zajedno sa Jelenom Janković, Novakom Đokovićem i Jankom Tipsarevićem organizovala je teniski spektakl ’’NAJJ za Srbiju’’ u beogradskoj hali Arena a novac prikupljen tom prilikom uplatila je za program UNICEF-a ’’Škola bez nasilja’’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

8 h

U fokusu

Vidi sve