Nova vest
Tenis

Subota, 06.09.2008.

23:10

Federer: "Srećan sam zbog pobede, bio je veliki meč"

Rodžer Federer je peti put uzastopno u finalu US opena i ima priliku da izjednači uspeh na Vimbldonu. Švajcarac je u polufinalu dobio Novaka Đokovića, a u finalu će igrati sa boljim iz dvoboja Rafael Nadal – Endi Mari.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Sada imate tri Gren slem finala i jedno polufinale ove godine. Vaš komentar?

„Srećan sam što sam u još jednom Gren slem finalu. Imam neverovatnu seriju na Gren slemovima, a ovo danas sa Novakom je bio veliki meč. Znao sam to od trenutak kada sam video žreb. On pomalo juri poziciju broj 2, pa sam znao da će biti stravično bitan meč. Novak igra sjajno na betonu u prethodnih godinu i po dana i zato sa vrlo srećan zbog pobede“.

Prvi servis na meču servirao si na T liniju (centralna linija). Izgleda da ti je ona baš prirasla srcu.

„Servirao sam dobro na T liniju, nema sumnje. Ali, mislim da je najvažnije imati mnogo varijacija, različitih servisa i imati znanje da pogodite sva četiri ćoška. To je ono što odlični serveri rade. Bitno je, naravno, imati pravi osećaj kada gde poslati lopticu. Danas me je servis izvukao iz nevolje nekoliko puta“.

Da li si protiv Novaka najbolje servirao u dugo vremena?

„Mislim da sam veoma dobro servirao tokom celog turnira. Naravno, Novak je na višem nivou od ostalih na riternu, pa je logično da očekujem da mi vrati više loptica. Pogotovo kad sam video sa kakvom je lakoćom vraćao servis Rodiku. Bilo je realno da mi vrati više servisa jer je Endi jači od mene. Ipak, imao sam dosta servis ’vinera’ na raznovrsnost i na to što je moj servis teško ’čitati’“.

Koliko je prošlo vremena od kada si odigrao tako dobar set kao prvi u duelu sa Đokovićem?

„Verovatno u Torontu. I tamo sam igrao dobro. Imao sam mnogo direktnih poena. Bilo je, međutim, vrlo važno da ostanem staložen, pošto sam znao da mora postati teže, što se i dogodilo u drugom setu“.

U trećem setu je izgledalo da si brejkom slomio i Novakov takmičarski duh uz veliku pomoć publike. Da li ti podrška gledalaca znači još više, s obzirom na probleme koje si imao ove sezone?

„Da, rekao sam to na početku. Bilo bi divno da imam navijače iza sebe. Ne računam na to jer nisam Amerikanac, ali priznajem da se sada pomalo osećam kao Njujorčanin. Zaista cenim to što me bodre i puno su mi pomogli tokom turnira, pogotovo u mečevima sa Andrejevom i Đokovićem“.

Rekao si da priželjkuješ Nadala u finalu, a on trenutno gubi sa 2:0. Zašto?

„Uvek je lepo igrati protiv njega, iako imam negativan skor. Razlog za to je sve ono što smo prošli na Vimbldonu, ove i prošle godine, pa u Parizu i na svim onim teškim mečevima koje smo imali tokom godina. Voleo bih i da igram sa Endijem, ali on nije dobar kao Rafa. Ali, siguran sam da će biti jednog dana na njegovom nivou, uvek sam govorio da je on neverovatan talnenat. On je sjajan teniser. Ne bih se iznenadio da dobije Nadala, ali još ništa nije gotovo“.

Koji je bio ključni trenutak meča sa Đokovićem?

„Mislim da je presudan bio prvi set. Novak mi je izgledao malo umorno i, kao što ste već rekli, činilo mi se da sam osvajanjem trećeg seta slomio i njegovu želju za igrom. Videlo se to na njemu“.

Konstatacija svih posle meča bila je da si ličio na starog sebe. Kako reaguješ na takve komentare?

„Naravno. Bilo je momenata kada sam se osećao odlično. Poluvoleji, pasnig udarci, dobri servisi, pritiskanje protivnika, okretanje vetra u moju korist.. To su dobre stvari koje sam radio i koje bih voleo da se ponove na svakom meču. Bilo je lepo povratiti taj osećaj. Fizički se super osećam i komotno sam mogao da odigram peti set, mada je uvek iscrpljujuće igrati polufinale i finale dan za danom“.

Da li te je buka aviona dekoncetrisala?

„Imao sam osećaj da žele da što više aviona poleti pre kiše. Smetalo mi je, ali nije bilo toliko strašno. Drugačiji je osećaj na terenu jer ne čuješ kako je rival udario loptu, kako se kreće. Kao da je muzika bila u pozadini dok smo igrali, takav je osećaj“.

Da li je ovde tvoja kuća?

„Ne znam, volim Vimldon da nazivam svojom drugom kućom. Imao sam mnogo uspeha tamo. Ali, mogao bih i ovde da osvojim pet uzastopnih titula, pa ćemo videti...“

U prošlosti si govorio da se osećaš kao da letiš dok igraš tenis. Da li je tobio slučaj dana u prvom i četvrtom setu?

„Osećao sam da kontrolišem igru i da ja odlučujem o tome kako će poeni izgledati. Lako sam pogađao sredinom reketa, nije bilo mnogo nekontrolisanih udaraca uprkos vetru. Drago mi je zbog toga“.

Ako budeš igrao sa Endijem u finalu hoćeš li se staviti u njegovu kožu i setiti se kako je bilo kada si jurio prvu Gren slem titulu?

„Mislim da će biti manje pritiska na njemu nego da je na Vimbldonu stigao do finala, iako bi tamo imao fantastičnu podršku publike. I dalje mislim da je Enid za nijansu bolji na travi nego na betonu, ali to samo dokazuje njegov talenat. Ipak, sećam se da sam bio favorit u svom prvom finalu, pa bi Endiju ako prođe bio sasvim drugačiji osećaj“.

Uzevši u obzir sve što je napisano i rčeno u proteklih 10 meseci, da li osećaš pritisak da se dokažeš u finalu?

„Više nema pritiska. Sada možeš samo da se nadaš pobedi. Pritisak postoji u ranoj fazi turnira, da se ne dogodi neka senzacija. Kada dođeš do polufinala, možeš mnogo opuštenije da igraš. Takođe, rivale u završnici poznajem dobro i onda je na neki način lakše za igru. Ne osećam da moram da se dokazujem u finalu. Rafa je sada broj 1, ne želim da stavljam pritisak na njega, ali on sada znao kako sam se jao sećao – svi očekuju da uvek pobedite“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve