Nova vest
Tenis

Nedelja, 24.08.2008.

18:18

Endi Rodik: "Polako ulazim u ritam"

Američki teniser Endi Rodik je ove sezone osvojio dva turnira (San Hoze i Dubai), ali na Gren slemovima nije beležio naročito dobre rezultate. Ispao je u trećem kolu u Melburnu, propustio je Rolan Garos zbog povrede, a na Vimbldonu je izgubio u drugoj rundi.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Gren slem u Njujorku uvek je poseban za tenisere iz SAD-a. Kakvo je tvoje mišljenje o US openu?

“Da, naravno. Logično je da kao Amerikanac svake godine najželjnije iščekujem upravo Gren slem u Njujorku. Ovo mesto, ceo kompleks, zrači nekom naročitom energijom. Osim toga, ovde me privlači ceo događaj, zanimljive stvari koje se dešavaju izvan terena, a ne samo na njemu”.

Rodžer Federer je rekao da mu dok igra na US openu uvek na mentalnom planu pomaže činjenica da je već osvajao ovaj turnir, da poseduje to iskustvo. Kakav je tvoj pogled na to, s obzirom da si i ti bio šampion u Njujorku.

“Ja sam ovde trijumfovao davno (2003), ali uvek volim da mislim da ta činjenica nešto znači. U Njujorku mi se ipak najviše sviđa kada igram u večernjim satima. Drukčiji je osečaj nego na ostalim tunririma. Ovde sam prošao sve situacije, dobre i loše, i to je iskustvo koje mi najviše pomaže. Mislim da sam spreman za izazov”.

Kako se ti osećaš trenutno, u kakvoj si formi?

“U usponu sam, to je sigurno. Zaista sam uživao u nedelji u kojoj sam samo trenirao. Često mi se desi da ne igram i onda odem direktno na turnir, što nikada nije dobro, ali moramo da se snalazimo. Nadam se da ću dostići top-formu i plasirati se u završnicu”.

Kakav će efekat na tvoje igre imati odluka da propustiš Olimpijske igre i takmičiš se na američkom betonu?

“Igrao sam sasvim prosečno u LA-u i Vašingtonu, ali ti turniri su mi pomogli da se vratim u takmičarsku formu i da se ponovo naviknem na igranje mečeva. Nisam se osećao baš najbolje pred Los Anđeles, ali mislim da sam tamo ušao u ritam”.

Kako ti je rame?

“Dobro je, nemam više problema”.

Rival u prvoj rundi ti je Francuz Fabris Santoro?

“Težak rival. Svi možemo videti da igra neuobičajeno, drugačije od drugih. Vrlo je iskusan i ne mogu da računam da ću ga dobiti na neki strah ili impresioniranost događajem. Imao sam i ranije na Gren slemovima težak žreb, pa sam dobro igao. Jednostavno, morate biti maksimalno koncentrisani od prvog poena”.

Ponovo se vraćam na OI u Pekingu. Da li će tebi biti prednost to što ne moraš da se aklimatizuješ, kao ostali koji su igrali u Kini?

“Ne znam. Olimpijada je završena 17., znači da su svi imali celu sedmicu pauze. Razmišljam, ipak, samo o sebi i najbitnije mi je da sam se igrajući na dva turnira malo uhodao i vratio osećaj”.

Rafael Nadal ovde nikada nije prošao četvrtfinale, da li će mu to biti hendikep? Kako gledaš na činjenicu da su ga svi proglasili prvim favoritom, iako nikada nije igrao dobro u Njujorku?

“Mislim da Nadala zasluženo smatraju glavnim pretendentom na titulu. Takve stvari se procenjuju na osnovu nadmetanja koja prethode najvećem turniru, a nema sumnje da je on najbolji igrač na svetu ove godine. Ako ništa, na US open će gledati kao na novi izazov kojem mora da odgovori”.

Kao pažljivog posmatrača teniske igre, zamolio bih te da proceniš šanse Rodžer Federera na predstojećem turniru? On je ipak slavio ovde prethodne tri godine.

“Znate kako, teško je igrati savršeno pet godina u nizu. On je uspevao četiri i jedan je od retkih. Rodžer se nalazi u specifičnoj situaciji – ima 17 ili koloko je već sad uzatopnih Gren slem polufinala i to je veliki pritisak, pogotovo kada te stalno zapitkuju u vezi sa time. Jednostavno, takve stvari moraju imati neki uticaj. Mislim da bi ga jedan veliki rezultat vratio na pravi put. Skoro svi igrači na Turu bi oberučke prihvatili njegovu “lošu” godinu”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve