Nova vest
Tenis

Četvrtak, 21.08.2008.

00:43

Jarko Nieminen

Finac Jarko Nieminen jedan je od tenisera koji će se verovatno i u 40. godini rekreativno baviti tenisom. Trenutno ima 27, 32. je na ATP listi i za osam godina profesionalnog bavljenja tenisom osvojio mje samo jednu titulu. Nieminen je svoj vrhunac imao u julu 2006. godine kada je bio 13. igrač sveta. Do sada je od nagrada na turnirima zaradio tri miliona i 800 hiljada dolara.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Iako je 2000. ušao na ATP lestvicu, prva prava sezona levorukog Finca bila je 2001. Godinu je završio u najboljih 100, a te sezone je postao prvi Finac još od Lea Palina iz 1981. godine koji je igrao finale nakog ATP turnira. To finale bilo je u Stokholmu kada je bolji od njega bio Sjeng Šalken, a zanimljivo je da mu je to bio tek drugi ATP turnir na kojem je učestvovao.

Da je najbolji teniser u istoriji Finske Nieminen je potvrdio 2002. godine, kada je na kraju sezone završio u Top 50, što pre toga nijedan njegov zemljak nije uradio. Izgubio je dva ATP finala (Eštoril od Nalbandijana i Majorku od Gaudija), a na svom tereu u Tampereu i Helsinkiju osvojio je dva ’čelendžera’.

Ipak, pored ’čelendžera’ nikako nije uspevao da osvoji neki ATP turnir, pa je i 2003. godine poražen u jedinom finalu u kojem je igrao. Bilo je to u Minhenu, a bolji od njega bio je sjajni Rodžer Federer. Veliki uspeh te godine imao je na Rolan Garosu kada je u četvrtoj rundi izgubio od Gonzalesa.

Čak tri meseca naredne, 2004. godine, Nieminen je propustio zbog loma zgloba na desnoj ruci. Ipak, i pored povrede, uspeo je da se domogne tri ATP polufinala (Adelaid, Dubai i Peking).

2005. godinu plavokosi Finac počinje trećim kolom na Australijen Openu. Tamo ga je sačekao Rodžer Federer, a Nieminen je meč predao zbog povrede stomačnog mišića. U nastavku sezone ostvario je jedinu pobedu nad nekim Top 10 igračem (Agasi na Rolan Garosu), a igrao je i polufinala u Minhenu i Štutgartu. Ipak, rezultat godine nepravio je na poslednjem Gren slemu u Njujorku kada je stigao do četvrtfinala. Tamo je poražen od Hjuita u sjajnom meču koji je trajao svih pet setova. Najava sjajne 2006. usledila je na turneji po Aziji kada je stigao do polufinala na dva uzastopna turnira (Bangkok i Tokio).

Najbolju sezonu u karijeri Nieminen je bez sumnje imao 2006. godine. Završio je godinu među prvih 20 tenisera sveta, osvojio je za sada jedini ATP trofej, i dobio je rekordnih 55 mečeva. Titula koju je osvojio u Ouklendu je ujedno i prva titula koju je osvojio neki teniser iz Finske. U finalu je savladao Hrvata Marija Ančića. Igrao je finale u Stokholmu (poraz od Blejka), kao i polufinala u Roterdamu, Minhenu i Bazelu. 17. aprila prvi put se probio u Top 20, a 13. jula, posle četvrtfinala na Vimbldonu, bio je na 13. poziciji što je njegov najbolji plasman u karijeri. Ipak da nije spreman za velika dela pokazali su rezultati u duelima sa Top 10 igračima, pošto je izgubio svih devet mečeva.

Prošle godine krenuo je lagani pad Nieminena. Uspeo je da uđe u jedno finale (Bazel), a igrao je i polufinala u Marseju i Haleu.

Jarko Nieminen igra levom rukom, i to mu je najveća prednost u odnosu na ostale protivnike. Sve osnovne udarce izvodi sasvim pristojno, ali mu za još veći uspeh i više trofeja u karijeri fali nešto što nema veze sa igrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve