Nova vest
Tenis

Sreda, 20.08.2008.

19:12

Robin Soderling

Robin Soderling je švedski teniser rođen u Tibru. Ima 24 godina, a u karijeri je osvojio dve titule – u Lionu i Milanu. Ukupno je zaradio oko 2,7 miliona dolara od turnira, a najviši rang držao je u januaru 2007. godine kada je bio 23. na ATP listi. Na Gren slem turnirima nikada nije prošao treću rundu, a na Australijen openu nije uspeo da dobije dva meča u nizu. Prošle sezone Soderling zbog povrede nije igrao u Njujorku. Upravo su povrede bile faktor koji je najviše uticao da Šveđanin ne ostvari veće uspehe u dosadašnjem toku karijere.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

U 2001. godini je osvojio Oranž Boul i sezonu okončao kao četvrti junior sveta. Počeo je da igra i na seniorskom nivou, postao je prvak na ’fjučersu’ u Geteborgu (15.000 dolara), a sledeće sedmice je igrao finale u istom gradu. Debi na ATP turu obeležio je pobedom na tada 86. teniserom na listi Ramonom Delgadom u prvom kolu nadmetanja u Stokhlomu. Posle je ispao od zemljaka Tomasa Enkvista sa 7:5, 6:3.

Na ’fjučersu’ u Hamiltonu savladao je četvoricu bolje rangiranih tenisera i ispao u polufinalu. Kasnije te 2002. Soderling je ušao u prvih 200 zahvaljujući plasmanu u drugo kolo US opena. Na svom Gren slem debiju eliminisao je Larsa Burgsmilera i ispao od Marsela Riosa.

Godinu 2003. Robin je završio kao 59. igrač planete. U finalu ’čelindžera’ u Tampereru (50.000 dolara) pobedio je Igor Andrejeva sa 6:4, 6:1, a nedugo zatim trijumfovao je i u Istanbulu (75.000 dolara). Na Vimbldonu je prošao kvalifikacije i stigao do treće runde, u kojo je ispao od Tima Henmana. U Šangaju je eliminisao Van Lotuma i Gimelstoba i izgubio u polufinalu od Marka Filipusisa, odličnog servera iz Australije. U Stokhlomu je u finalu izgubio od Mardija Fiša, nakon što je pobedio Mudija, Čelu, Bjorkmana i Sangvinetija.

U 2004. godini Soderling je došao barem do polufinala na sve četiri vrste podloge. U Lionu (767.000 dolara) je stigao do prvog trofeja u karijeri, a savladao je vrlo kvalutetne teniser, poput Robreda, Lopesa i u finalu Ksavijera Malisa. U polufinalu Bastada izbacio ga je Gaudio, a u Notingemu je na istoj stanici zaustavljen od Srišafana. Bio je vicešampion u Marselju, u završnoj predstavi izgubio je od Hrbatija.

Sjajno je počeo sledeću sezonu, pošto je trijumfovao u Milanu (355.000 dolara). U finalu je dobio Radeka Štepaneka sa 6:3, 6:7, 7:6. Tada su počele Robinove nevolje sa povredama. U martu je operisao koleno, ali nije sve prošlo u najboljem redu, pa je na dosta turnira igrao rovit i beležio je slabe rezultate. Stigao je do treće runde na US openu, a u oktobru je ponovo operisao koleno.

Uprkos problemima sa kolenom i ramenom, Soderling se plasirao u finale Memfisa i vratio se u prvih 100, a posle turnira u Haleu i u Top 50. Do kraja 2006. igrao je u tri polufinala – Notingem, Nju Hejvn i Stokholm, a uz to je zabeležio 35 pobeda (lični rekord) i ušao u prvih 30. Meč za pamćenje odigrao je u trećem kolu Madrida, kada je izgubio od Rodžera Federera sa 7:6 (7-5), 7:6 (10-8). Šveđanin je briljantnim servisima i hrabrom igrom sa osnovne linije parirao Švajcarcu i bio potpuno ravnopravan, ali Federer je trijumfovao zahvaljujući većem iskustvu i priličnoj količini sreće na ’sokolovom oku’ u ključnim trenucima.

U 2007. je nizao konstantno dobre rezultate, ali ne i vrhunske. Došao je do polufinala u Dohi, Marseju i Dubaiju, a na turnirima iz Masters serije na šljaci najbolji je bio u Monte Karlu (četvrtfinale). Odigrao je nezaboravan meč sa Rafaelom Nadalom na Vimbldonu. Okršaj je zbog brojnih prekida trajao nekoliko dana, a Španac je prvog dana propustio meč loptu promašivši za samo nekoliko milimetara. Soderling je stigao vođstvo od 2:0, ali je izgubio sa 7:5 u petom setu. Taj meč ostaće upamćen i po verbalnom ratu među rivalima, a najupečatljiviji detalj bio je Soderlingovo imitranje Nadala izvlačenjem gaća iz zadnjice.

Posle Vimbldona Šveđanin je odigrao samo još dva turnira pre nego što je povredio levi ručni zglob.

Robin Soderling velikim delom svoju igru bazira na servisu i ukoliko mu taj udarac ide od ruke, šanse za trijumf Šveđanina značajno rastu. Visok je 190 cm i ima pristojan raspon ruku. To je sa odličnim servisom idealna kombinacija za servis-volej igru, koju Soderling vrlo retko koristi jer ne poseduje dovoljno dobar volej. Napredak na tom polju, izvesno je, obezbedio bi mu bolje rezultate.

Robin nije baš mentalno najstabilniji igrač, često klone u presudnim momentima i lako ga je izbaciti iz takta. Igra u serijama – kada je u fokusu udara lopticu snažno, pogađa gde hoće i pravi kratke pauze između poena. U suprotnom, kada uđe u kontra ritam i pravi greške, vuče se po terenu i ostavlja utisak da želi što pre da pobegne sa igrališta. Ne ističe se brzinom, ali ni ne zaostaje za mnogima iz vrha u tom elementu. Sve u svemu, Soderling je solidan teniser, ali daleko je od igrača svetske klase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve