Nova vest
Tenis

Sreda, 20.08.2008.

19:06

Marin Čilić

Marin Čilić je 19-godišnji hrvatski teniser. On, Ernest Gulbi i Huan del Potro su pripadnici novog mladog talasa koji su najviše napredovali i od kojih se očekuje da u najskorije vreme dođu u Top 20. Ne računajući dva ’čelindžera’, još nije osvojio titulu na profesionalnom nivou, a od turnira je već zaradio više od 600 hiljada dolara. Trenutno je 31. teniser na svetu, što mu je do sad i najviši rang. Na Gren slemovima je dva puta došao do osmine finala, ove sezone na Australijen openu i Vimbldonu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

U 2004. je igrao jedan ’fjučers’ u Hrvatskoj, ali je tada bio prevashodno fokusiran na juniorske turnire. Sledeće sezone je osvojio Rolan Garos u juniorskoj konkurenciji i jedan period bio prvi na listi. Godinu je završio na drugoj poziciji, iza Amerikanca Donalda Janga. Te godine je na ATP lestvici napredovao skoro 1000 mesta. Debitovao je na ATP turu, ali je već na startu turnira u Umagu izgubio od Kristofa Fligena. Osvojio je ’fjučers’ u Vinkovcima (šljaka, 10.000 dolara), kada je u finalu dobio Lukasa Lacka sa 6:3, 6:1.

Pošto je dobio ’specijalnu pozivnicu’ za turnir u Zagrebu, savladao je u prvoj rundi 25. igrača sveta Igora Andrejeva sa 6:3, 1:6, 6:3. To je bila Čilićeva prva ATP pobeda. Posle je ispao od Andreasa Sepija, ali je onda osvojio ’fjučers’ u Zagrebu (15.000 dolara). Šira javnost prvi put je čula za njega kada je Gštadu dogurao do polufinala pobedivši Sepija, Vemića i Pavela. U borbi za finale izgubio je u odličnom meču od Felisijana Lopesa sa 6:7, 7:6, 6:3. Posle toga je ušao u prvih 300, a nakon drugog kola u Umagu i u Top 200.

U 2007. sve do aprila nije imao nijedan rezultat vredan pažnje. Onda je trijumfovao na ’čelindžeru’ u Kazablanki (75.000 dolara). Pobedio je Vika, Mertinaka, Dlouhog, Hila i u finalu Simonea Bolelija sa 4:6, 6:3, 6:4. Bio je šampion i u Rijeci (35.000 dolara), a na Kvinsu je dogurao do četvrtfinala. U prvom kolu je eliminisao Tima Hemana sa 7:6, 2:6, 6:4, iako je imao brejk zaostatka u odlučujućem setu. Potom je izbacio Falju i Congu, a u četvrtfinalu je izgubio od Rodika sa 6:4, 7:6. Posle tog uspeha očekivao se i dobar nastup na Vimbldonu, ali Čilić je ispao već u prvoj rundi od Žila Simona.

Bio je odličan u finišu sezone. Savladao je Šitlera i Davidenka i tek u četvrtfinalu Pekinga ispao od Nikolasa Kifera. U Sankt Petersburgu je dobio Elgina, Davidenka i Gulbisa, pre nego što je u polufinalu izgubio od Fernanda Verdaska.

Tekuću sezonu počeo je sjajno. Prvo je u Čenaju do polufinala, u kojem je ispao od Mihaila Južnog. Na Australijen openu je u prva dva kola eliminisao Melcera i Almagra, a posebno upečatljiv bio je meč trećeg kola sa Fernandom Gonsalesom. Čilić je savladao prošlogodišnjeg vicešampiona sa 6:2, 6:7, 6:3, 6:1 i ponovo potvrdio potencijal. Uz standardno odličan servis, Hrvat je pokazao potrebnu agresivnost sa osnovne linije, ali i strpljenje za čekanje greške protivnika, što su dva teško spojiva elementa. U bici za četvrtfinale izgubio je od Blejka u tri seta.

Zalet iz Melburna Čilić nije iskoristio na najbolji način i sve do Minhena nije prošao drugo kola nijednog turnira. Na travi je ponovo pronašao sebe i u Notingemu je stigao do polufinala izbacivši Matjea, Bogdanvoića i Tomasa Johansona. Na ovogodišnjm Vimbldonu je dobio Nimeninena sa 7:5 u petom setu, potom je doigrao isrcpljujući meč trećeg kola sa Matjeom i dobio sa 6:7, 6:3, 6:4, 7:6. Za više nije imao snage i maksimalnim rezultatom je izgubio od Klemona.

Marin Čilić je visok 195 cm i ima odličan servis. Kaže da voli da igra na svim podlogama, ali iz ostvarenih rezultata jasno se vidi da mu najviše leži trava, a zatim beton. Smatra bekhend jednom od vrlina u sopstvenoj igri. Zaista, Čilić tehnički savršeno izvodi dvoručni bekhend i loptice posle tog udarca padaju vrlo duboko. Primetno je da Čilić ima poteškoća sa nešto nižom lopticama, tj. da još nije dovoljno savitljiv. Kretanje u smislu brzine je na zadovoljavajućem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve