Nova vest
Tenis

Sreda, 20.08.2008.

18:47

Felisijano Lopes

Felisijano Lopes je 26-godišnji španski teniser iz Toleda. U svojoj do sada 11 godina dugoj profesionalnoj karijeri osvojio je samo jednu titulu - u Beču 2004. godine. Još četiri puta je bio vicešampion, ali nikada na nekom turniru iz Masters serije. Ostvario je turnirski prihod od 3,5 miliona dolara, a najbolje rangiran bio je početkom 2005. godine, kada je zauzimao 20. poziciju na ATP listi. Na Vimbldonu je od svih Gren slem takmičenja beležio najbolje rezultate, pošto je dva puta igrao četvrtfinale. Na US openu je prošle sezone stigao do osmine finala, isti rezultat ostvario je na Rolan Garosu 2004. ogdine, dok u Australiji nikada nije prošao treće kolo.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Počeo je da igra u seniorskoj kategoriji 1997. godine, ali te ni naredne sezone beležio je loše rezultate čak i na nižerazrednim ’fjučersima’ u Španiji koje je isključivo i igrao. Prvi trijumf došao je u Vigu (šljaka, 15.000 dolara) u avgustu 1999. godine. Pobedio je od poznatijih tenisera Oskara Hernandesa, a u finalu je nadigrao Pedra Kanovasa sa 6:3, 6:3. Do kraja te sezone ušao je u prvih 300.

U 2000. je dogurao do četvrtfinala na tri ’čelindžera’, a prvi vidljiv pomak zabeležio je u 2001. godini. Trijmfovo je na’fjučersu’ u Fišerolu, gde je savladao Venturu i Benetoa, a zatim je u Vinji del Mar (350.000 dolara) došao do četvrtfinala. Bio je to tek drugi Lopesov nastup na ATP turu, izbacio je Adrijana Garsiju i Danijel Elznera, a potom u tesnom dvoboju izgubio od Giljerma Korije – 6:7, 6:2, 7:5. U narednih sedam meseci upisao je samo šest pobeda, a onda se plasirao u finale ’čelindžera’ u Maiji (125.000 dolara). Dobio je četvorticu igrača iz prvih 200 i u finalu izgubio od Jarka Nieminena.

Godina 2002. označila je početak Lopesovog uspona. Došao je do polufinala u Buenos Airesu, pritom dobivši Ornu, Mantilju i Akasusa, zatim je u Delrej Biču stigao dočetvrtfinala, a na Rolan Garosu je zabeležio prvu Gren slem pobedu. Brilijirao je na Vimbldonu, pošto je u prva dva kola igrao pet setova -savladao je Ekonomidisa sa 11:9 u petom, a zatim i Kanjasa (tada 17. na svetu) sa 10:8. Potom je eliminisao tada 24. igrača na listi Rajnera Šitlera, ali ga je potom dobio Andre Sa iz Brazila. Posle tog podviga ušao je u prvih 100 i do kraja sezone učvrstio tu poziciju plasmanima u četvrtfinale Hong Konga i Tokija.

Pružao je promenljive igre u prvom delu 2003., ali je od Vimbldona sve krenulo nabolje. Na terenima Ol Ingland Klaba ponovio je osminu finala i ispao od najtežeg mogućeg rivala – Rodžera Federera. Potom je igrao polufinala u Štutgartu i Kicbilu i oba puta je izgubio od Korije. U Montrealu je dogurao do četvrtfinala, što mu je omogućilo skok u Top 30. Isti rezultat napravio je Beču, Madridu i Bazelu i sezonu završio kao 28. igrač sveta. Lopes je sa favoritima i bolje rangiranim igračima imao dobar učinak – te sezone pobedio je Koreču, El Ajnauija, Šitlera, Srišafana, Moju...

Sledeće godine stigao je do finala u Dubaiju, u kojem je izgubio od Federera. Na Rolan Garsou je ostvario lični rekord, izbacio Lapentija, Kučeru i Lija i u osmini finala izgubio od Guge Kuertena. Na Vimbldonu je u trećem kolu ispao od Karlovića, a u Beču (beton, 658.000 dolara) je došao do prvog i jedinog trofeja u karijeri. Redom su padali Kaljeri, Ulirah, Šitler i Sangvineti, a u finalu je Lopes još jednom pokazao da voli maratonske mečeve. Pobedio je Giljerma Kanjasa sa 6:4, 1:6, 7:5, 3:6, 7:5. Argnetinac mu se za taj poraz revanširao u četvrtfinalu Pariza. Lopes je bio šesti na Turu po broju odserviranih asova (558) i bila je to još jedna dobra sezona za levorukog Španca.

U 2005. je eliminisao Safina i Ančića na Vimbldonu i postao prvi Španac koji je dogurao do četvrtfinala na Vimbldonu posle polufinala Manuela Orantesa iz 1992. godine. Njegov plasman u najbolja četiri osjuetio je Hjuit. Osim toga, sjajan je bio i u Nju Hejvnu, gde je u finalu poražen od Džejmsa Blejka, a igrao je i polufinale u Marseju i još pet četvrtfinala.

Tri godine zaredom Lopes je tapkao u mestu i nije napravio neki podvig koji bi ga lansirao u vrh svetskog tenisa. Nepestano se vrzmao oko 30. mesta na listi, a u 2006. godini je ispao i iz prvih 70. Od februara do juna te sezone imao je samo tri pobede, a na omiljenom Vimbldonu ispao je već na startu od Ivana Ljubičića. Potom je igrao finale u Gštadu, a do kraja godine nije stigao dalje od četvrtfinala bilo kog turnira.

U 2007. je pružao solidne partije i krajem godine se vratio u Top 40. Na US openu je u četvrtoj rundi ispao od Federera, baš kao i u četvrtfinalu u Madridu. Igrao je još polufinale Štutgarta i četvrto kolo Majamija.

Fraza „može da dobije svakog, ali i da izgubi od svakog“ savršeno pristaje Felisijanu Lopesu. Levoruki Španac jedan je od najnestabilnijih i najnepredvidivijih igrača na ATP turu. Ako ima svoj dan, namučiće, čak i pobediti, najbolje tenisere sveta, ali lako mu se desi i da izgubi od totalnih anonimusa.

Lopes poseduje snažan servis i taj udarac mu spada u najjača oružja. Često praktikuje slajs servis sa leve strane, kojim izbaci protivnika sa terena, a onda najčešće bekhend volejom završava poen. Volej mu je inače vrlo dobar, retko promašuje ’zicere’, a, u zavisnosti od raspoloženja, ume da ’izvuče’ i veoma teške loptice poluvolejom.

Lopes ipak ima neke karakteristike koje krase većinu španskih tenisera, specijalista za šljaku. To je konstantno nameštanje i izvlačenje na forhend, koji mu je mnogo bolji od bekhenda. Jedan od američkih TV komentatora opisao je Felisijanov jednoručni bekhend kao „najslabiji u prvih 50“. Vrlo je nestprljiv i živčan, što mu je dosta odmoglo u karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve