Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 10.09.2007.

01:17

Federer i dalje najbolji

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da osvoji prvu Gren slem titulu u karijeri, pošto je u finalu US opena izgubio od najboljeg igrača sveta Rodžera Federera rezultatom 7:6 (7-4), 7:6 (7-2), 6:4. Novak se ravnopravno nosio sa Švajcarcem, ali je prvi nosilac odigrao bolje ključne poene i zasluženo došao do četvrtog uzastopnog trofeja u Njujorku.

Đoković je imao sjajne dve nedelje, ni u finalu nijednog trenutka nije posustao, ali za pobedu nad Federerom u tako bitnom susretu potrebno mu je još iskustva, pošto je bilo evidentno da zaostatak u kvalitetu, ako uopšte i postoji, nije veliki.

Prvi set je počeo vrlo mirno i oba tenisera su bez većih uzbuđenja uspevali da održe servis, da bi od rezultata 5:5 krenula prava drama. Đoković je prvi stigao do brejk lopte, ali ju je propustio nakon što je izbacio ritern posle drugog servisa u aut. Ipak, Švajcarac u naredna dva poena šalje poprilično lagane forhend u aut i omogućuje rivalu da servira za set.

Novak je 12. gem počeo maestralno i zahvaljujući odličnim servisima došao do 40:0. Tada je proradila nervoza kod srpskog tenisera, koja mu je 'vezala' ruke sve do kraja seta. Federer je spasao sve tri set lopte, zatim još dve, a to je uspeo mudro držeći loptu u igri slajsovima i čekajući grešku rivala.Takva taktika se brzo pokazala delotvornom, pošto je Đoković bio užasno stegnut, pravio je sebi nesvojstvene propuste i dvostrukom servis greškom odveo set u taj brejk.

Žal za propuštenom prilikom bio je presudan u 'dodatnom gemu', Novak nikako nije uspevao da povrati ritam, a napravio je i dve duple servis greške – prvu na rezultatu 3:3, a drugu na set lopti za Švajcarca. Plašljiv stav u ključnim poenima koštao je Đokovića vođstva, bilo je to bolno očigledno.

Finiš prvog seta probudio je inat u svesti našeg tenisera, koji se brzo vratio na prepoznatljivu, smelu igru sa osnovne linije. Napadao je Đoković i stigao do brejka u 4. gemu, u pitanju je bio lep bekhend slajs, posle kojeg je Švajcarac poslao volej u aut.

Ipak, treći nosilac nije izdržao i Federer je vratio egal u 7. gemu, napraviviši brejk bez izgubljenog poena.

Novak je pri rezultatu 6:5 imao dve vezane set lopte na servis protivnika, ali nije uspeo da ih realizuje. Prvu je Federer neutralisao asom, a na drugoj je Đoković hrabro udario forhend i promašio za svega jedan milimetar, pokazalo je 'sokolovo oko'.

U novom taj brejku Federer demonstrira zašto je trenutno najbolji teniser planete – servirao je besprekorno, Đoković nije uspevao ni da riternira, a Švajcarac bi dobijao poen. Takvo stanje stvari brzo se reflektovalo na semaforu, 7-2 u taj brejku i 2:0 za Federera.

Iako vidno potresen raspletom u prva dva seta, Đoković nastavlja sa dobrom partijom, a posebno kvalitetno je igrao voleje. Ipak, kada je bilo najpotrebnije, Novak nije pronašao pravi udarac, ali treba istaći i nedostatak sreće u skoro svakom bitnom momentu. Pokušao je Đoković da agresivnom igrom dođe do viška, ali je na 0:40 na servis rivala napravio nekoliko neoprostivih grešaka. To je, ispostaviće se, bila poslednja prilika za povratak u meč srpskog tenisera.

Treći nosilac je u 10. gemu spasao prvu meč loptu, ali je neuspešnim 'drop šotom' okončao finale i Federer je pao na kolena proslavljajući trijumf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

337 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d