Nova vest
Tenis

Utorak, 11.09.2007.

00:34

US Open 2007, dan poslednji

Izvor: Nikola Olić, Njujork

Autor:Nikola Olić, Njujork

Default images

Novak Đoković je posle dve fantastične nedelje u Njujorku poslednji grand slam turnir završio ulaskom u finale. Slavni John McEnroe je još posle njegovog ulaska u završnicu Indian Wellsa pre šest meseci najavio da na Đokovića treba da se obrati pažnja. U dve nedelje ovog turnira tako je i bilo, počelo je lako protiv Holanđanina Hasea ali se vrlo brzo

zakomplikovalo Čehom Štepanekom. Taj meč bio je jedan od najtežih u Đokovićevoj karijeri, a to je tek bila druga runda. Onda možete da zamislite kako je bilo dogurati do finala i igrati protiv najboljeg igrača sveta Rodžera Federera.

Na grand slamovima pojavljuje se 128 tenisera i kroz šest rundi sve se svede na dva. Posle kratke muzičke tačke Lajze Mineli i obaveznog preletanja mlaznih vojnih aviona, dva vodeća svetska igrača na tvrdoj podlozi Novak Đoković i Rodžer Federer izašli su u pet popodne na glavni stadion Arthur Ashe da odigraju pred 23.000 posetilaca taj poslednji teniski okrsaj.

Đoković je po običaju izasao prvi i, kao u subotu protiv Španca Ferera, u ruci je već nestrpljivo držao reket. Publika je od tog momenta pa sve do kraja meča, dva sata i 24 minuta kasnije, Noleta podržavala. U finalu nije bilo Amerikanaca te je domaća publika morala da bira između Federera i Đokovića. I pored sličnog broja švajcarskih i srpskih navijača u publici, američka publika izabrala je Đokovića.

U tenisu se setovi igraju na šest dobijenih gemova i Đoković je to postigao u prva dva seta, ali je Švajcarac nažalost imao po jedan više. I baš kao što rezultat posle taj brejka pokazuje, razlika je bila minimalna, par poena odlučilo je ko je na kraju držao veći pehar. Đoković je propustio 7 set lopti koje su mu sigurno bile na umu kad je u nedelju uveče, posle posete Robert DeNirovom restoranu, ušao u hotelsku sobu i ostao sâm.

Te set lopte su bile prilike da se postigne ono što Andyju Roddicku ovde nije pošlo za rukom, da u odlično odigranom meču uzme Federeru bar jedan set. Da sada može ponovo da ih odigra, Đoković bi sigurno drugačije pristupio i agresivinije birao oružja iz svog teniskog arsenala.

Ali Đoković ima mnogo više vremena od te jedne noći u hotelu negde na Manhattanu. Tek mu je 20 godina i u svom prvom grand slam finalu se odlično držao protiv igrača kojeg su u ove dve nedelje jednostavno prozvali "bog tenisa". Ali Nole za to ne mari, i on ponekad voli u toku meča da se prekrsti. Novaka verovatno čeka još mnogo velikih finala i ovo je bio odličan početak.

Đoković je na kraju meča dobio nešto što američka publika retko poklanja, ceo stadion mu je na nogama aplaudirao bar pola minuta, i izgledalo je duže i spontanije nego samom šampionu Federeru, koji je po ko zna koji put pobedonosni poen grand slama proslavio diskutabilnim padanjem na zemlju. Nekoliko minuta kasnije iza oba tenisera vijorile su se srpska i švajcarska zastava, i na ekranu je pisalo 7:6, 7:6, 6:4 za Federera.

Đokovićev konstantni napredak ove sezone imao je simboličan zavrsšetak ovde u Njujorku: nedelja veče, milioni gledalaca širom sveta, najpopularniji teniser sveta preko mreže, a najpopularnija teniserka kod njega u loži. Lepo je to otpevao Frank Sinatra: Ako možeš da uspeš ovde, možeš da uspeš bilo gde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve