Nova vest
Tenis

Subota, 08.09.2007.

20:36

Đoković ubedljivo do finala!

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je Španca Davida Ferera rezultatom 6:4, 6:4, 6:3 u polufinalu US opena i tako izborio prvo Gren slem finale u karijeri. Njegov rival u borbi za trofej biće bolji iz duela Rodžer Federer – Nikolaj Davidenko. Pre meč se znalo da će ključni udarac za ishod biti Novakov servis, a on je bio na vrlo visokom nivou tokom svih 2 časa i 14 minuta borbe. Pogodio je 65% prvih servisa, imao 8 asova i veliki broj ’servis-vinera’,a protivniku je dozvolio samo 3 brejk lopte.

Takođe, činilo se da je Ferer sam sebi nametnuo pritisak da napravi još bolji rezultat u Njujorku, u grču je odigrao čitav meč, samo tri puta izašao na mrežu i napravio svega 17 direktnih poena.

Sa druge strane, Đokovićev forhend je tokom većeg dela susret bio odličan, solidno je funkcionisao i bekhend, a jediniji slabiji aspekat igre bili su skraćene loptice.

Novak je već na startu imao brejk loptu, ali ju je Španac neutralisao sjajnim servisom i već u narednom gemu oduzeo servis rivalu. Tu prednost je održavao do 4:1, a onda je Đoković napravio niz od 5 gemova za samo 13 minuta i osvojio prvi set.

Od početka je viđena igra kakvu smo očekivali, Ferer je čekao grešku protivnika, a Nole je agresivnom igrom pokušavao da ostvari prevlast u poenu. Presudan faktor bio je servis, Đoković je početnim udarcem osvojio mnogo lakih poena i nije dozvolio da ritern, najbolji Fererov udarac, dođe do izražaja.

To mu je takođe omogućilo da sa više energije uđe u gemove na servis rivala, najviše zahvaljujući fenomelanom riternu povratio je brejk, a posle potpuno ušao u ritam i u velikom stilu završio set.

Đoković drugi set započinje na najbolji mogući način – brejkom. Međutim, usledila je kraća kriza u igri srpskog tenisera, prevashodno uzrokovana velikom vrućinom. Provukao se Novak u drugom gemu i održao prednost uprkos nekoliko nekontrolisanih udaraca iz forhenda.

Ipak, u narednom servis gemu nije izdržao, ponovo je pravio propuste na forhendu i izgubio gem, ali na vrlo nesrećan način – izvrsno je odservirao, Ferer je ramom reketa jedva vratio u polje, što je zbunilo našeg tenisera, koji šalje lopticu u aut i Španac vraća ravnotežu.

David je u tim trenucima dosta dobio na samopouzdanju, krenuo je malo agresivnije iz forhneda, ali nije uspeo u potpunosti da iskoristi loš period u igri Đokovića i pređe u vođstvo. Onda je usledio, prelomni, sedmi gem u kojem srpski teniser pravi brejk, iako je Ferer imao tri vezane gem lopte.

Posle toga je Novak totalno povratio fokus i odličnim servisima priveo i drugi set kraju.

Olako je Đoković propustio dve vezane brejk šanse na početku trećeg seta, ali je grešku vrlo brzo ispravio i u trećem gemu došao do prednosti brejka.

Treći nosilac je potom sa lakoćom održavao stečeni suficit, a onda je u devetom gemu posle odlično odigranog voleja napravio novi brejk i tako završio polufinalnu priču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

19 h

U fokusu

Vidi sve