Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

16:14

Bili Džin King - prva od najvećih

Bili Džin Mofit, poznatija kao Bili Džin King, rođena je 1943. godine u konzervativnoj porodici u Kaliforniji. Ćerka vatrogasca i domaćice postala je jedna od najuspešnijih teniserka sveta po broju osvojenih Gren slem titula, bila je najbolja dvanaest puta (šest puta na terenima Vimbldona, četiri puta u SAD, po jednom u Australiji i Francuskoj), izgubila šest finala, osvojila šesnaest titula u dublu, jedanaest u miksu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Počela je da igra u Kaliforniji, a sa 17 je prvi put došla na terene 'Ol Ingland kluba' i osvojila titulu u dublu.

'Era Bili King' je razdoblje od 20 godina, od 1961. Dve godine kasnije nije osvojila ništa, 1977. godine ostala je bez titula na najvećim turnirima, a u ostalih 18 sezona bila je pobednica bar po jednog turnira godišnje.

Margaret Kort, koja ima više titula od Bili King rekla je da je Amerikanka "Najbolja takmičarka koju je u životu srela", igrale su ukupno u petnaest gren slem finala.

Udala se rano, 1965. godine, šest godina kasnije se zaljubila u sekretaricu, 1981. godine podigla veliku prašinu priznavši da ima devojku.

Konzervativni milje, ljutiti prvi muž, porodica i okruženje, niko nije imao razumevanja, brojni privatni probelmi rezultirali su i silnim gubitkom novca, sjajna teniserka je na kraju "igrala da bi plaćala advokate."

"Pobede su prolazne, porazi ostaju zauvek," bilo je geslo žene koja je od 1987. u Teniskoj kući slavnih, po kojoj je centar na kojem se igra US Open dobio ime, jedinoj teniserki koja se našla na listi '100 najznačajnijih u SAD u XX veku'.

Trenutno živi u Njujorku, većinu vremena provodi radeći kampanje za pomoć obolelima od SIDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve