Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

15:25

Najmlađi pobednik, Pit 'Pistol' Sampras

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sin grčkih emigranata Piter Pit Sampras rođen je 12. avgusta 1971. godine u Vašingtonu.

Sa porodicom se 1978. godine seli u Palo Verde u Kaliforniji, gde u sedmoj godini počinje da igra tenis. U sedamnaestoj Sampras je odigrao svoj prvi profesionalni meč, a u 19 postao najmlađi pobednik US opena, pošto je savladao Agasija, Lendla i Mekinroa.

Sampras je u petnaestogodišnjoj profesionalnoj karijeri osvojio 64 titule, od čega 14 na Gren slem turnirima. U bogatoj riznici nalazi se sedam titula sa Vimbldona i dve iz Melburna, sa Otvorenog prvenstva Austraije, ali nijedna sa Rolan Garosa. To je i jedini Grend slem turnir na kojem nije uspeo da pobedi. Na Otvorenom prvenstvu SAD osvojio je pet titula, tri puta je u finalu pobedio Agasija.

Zbog ubojitog servisa i razornog voleja Sampras je dobio nadimak Pit Pištolj. Svojevrstan rekord Sampras je postavio 1993. godine kada je tokom sezone ukupno odservirao 1.011 as udaraca.

Uvek sam želeo da serviram kao Pit, ali nisam uspevao. Hteo sam da imam i forhend kao on, opet mi nije išlo. Na kraju, pokušao sam da budem lepo vaspitan kao on. Treba li da kažem da ni u tome nisam uspeo," rekao je Džon Mekinro.

Do prvog mesta ATP liste Sampras je prvi put stigao 12. aprila 1993. Tokom karijere na mestu rezervisanom za najboljeg Sampras je bio 286 nedelja, od čega 102 uzastopno, od 15. aprila 1996 do 30. marta 1998. godine

Karijeru Pita Sampras obeležilo je i stalno rivalstvo sa Andreom Agasijem. Ostaće upamćeno da su 1995. godine Sampras i Agasi svoje učešće u Dejvis kupu uslovili učešćem onog drugog. Razlog tome bio je strah da će neučešće u mečevima Dejvis kupa jednom igraču obezbediti prednost pred Rolan Garos.

Pit Sampras zvanično se oprostio od tenisa u 32. godini na ceremoniji pred otvaranje US Opena 2003. Tokom karijere od nagrada na turnirima zaradio je 43 miliona dolara, 17 više nego što je do tog trenutka zaradio njegov najveći protivnik, Andre Agasi.

Ušao je u međunarodnu tenisku Kuću slave u Njuportu u julu 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve