Nova vest
Košarka

Nedelja, 12.09.2010.

18:26

Srbija bez medalje, Kleiza dominirao

Reprezentacija Litvanije pobedila je Srbiju 99:88 (23:22, 25:16, 24:16, 27:34) i osvojila bronzu na Svetskom prvenstvu u Turskoj.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Naš tim je dobro otvorio meč i kontrolisao rezultat, ali su ostale posledice od poraza u polufinalu, pa su Litvanci fenomenalnim šutem konstantno povećavali razliku.

Litvanija je osvojila prvu medalju u svojoj istoriji na SP, a najzaslužniji za to je Linas Kleiza koji je postigao 33 poena (5/7 tri, 7sk, 4as). Najbolji u srpskom timu bio je Novica Veličković sa 18 poena.

Marko Kešelj postigao je 12 poena (2/3 za tri), deset je ubacio Savanović, Teodosić je dodao devet uz četiri asistencije. Saigrače je fenomenalno razigravao Rašić sa deset asistencija, a dodao je i osam poena, kao i Mačvan. Kapiten Krstić je u prvom delu meča ubacio pet poena i sa osam uhvaćenih lopti bio najbolji skakač u timu.

Kleiza nije bio jedini raspoloženi igrač u Litvaniji. Jankunas je postigao 15 poena, po 14 su ubacili Kalneitis (5sk 5as) i Jasaitis koji je skupio i deset skokova, dok je 12 dodao Pocius.

Litvanija je bila bolja u svim segmentima igre. Za dva su šutirali 63&, Srbija 60, za tri genomenalnih 52 (12/23), a naši igrači samo 35 (6/17), dok su promašili samo jedno slobodno bacanje (15/16), a Srbija čak šest (18/24). Srbija je napravila manje faulova (18-23), ekipe su bile izjednačene po ukradenim (6-6) i izgubljenim loptama (11-12). Ipak, Litvanija j bolje skakala (24/17 u odbrani, 6-7 u napadu), a najveća razlika koju suimali bila je 22 poena.

Naši košarkaši odlično su otvorili meč, Teodosić i Rašić su odlično sarađivali i proigravali Krstića i Velićkovića, a plej Olimpijakosa nekoliko puta sam je probio odbranu rivala i položio loptu. I spoljni šut dobro je funkcionisao, najviše zahvaljujući Marku Kešelju koji je vezao dve trojke polovinom perioda (15:9). Ipak, izlaskom Krstića iz igre (6sk), oslabila je naša igra u reketu, pa su Litvanci predvođeni Kleizomi Jankunasom u finišu četvrtine bili bolji na parketu i prvi put poveli na meču 23:22.

Prvi deo druge četvrtine protekao je u boljoj igri Litvanaca, Perović je i dalje imao problema u reketu rivala, a počeo je da pogađa i Jasaitis pa su Litvanicu poveli 32:26. Povratkom Krstića na parket, kapiten i veličković su ponovo uspostavili dominaciju pod košem Litvanaca i smanjili na 34:31, ali su Jasaitis jednom i Kleiza sa tri trojke odveli baltički tim na deset poena razlike (45:35). Posle zakucavanja Kalnienitisa i faula veličkovića imali su i velikih 13. Poslednji napad u prvompoluvremenu Rašić je uspeo da završi trojkomiz ugla pa je Srbija smanjila na deset pred poslednje poluvreme našeg tima u Turskoj (48:38).

Drugo poluvreme otvorio je naravno Kleiza novom trojkom čime je razbio zonu Srbije na početku ovog dela igre. Njegovi saigrači su ga u tome ispratili pa su Litvanci svojim najjačim oružjem napravili seriju 10:2 i lako stigli do 58:40. To je smo na kratko prekinuo Teodosić trojkom i polaganjem, a onda je Kleiza ponovo pocepao mrežicu za 62:45 .Odbrane u ovom delu igre nisu bile u prvom planu pa je Litvanija postepeno dizala razliku do 72:50, a prvi ime bio je naravno Kleiza. Do kraja perioda Srbija je konačno vezala dva uspešna napada i smanjila na 72:54.

U poslednjih deset minuta meča u Istanbulu naš tim se konačno malo razigrao, uspeo da smanji deficit do 90:78, ali Litvanci su i dalje besprekorno šutirali i tako održavali dvocifrenu prednost. U finsišu su igrači Dude Ivkovića izbegli katastrofu i meč izgubili sa 99:88.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve