Eh, da je tu Drogba

Kada je Obala Slonovače poslednji put igrala Svetsko prvenstvo, neki od sadašnjih reprezentativaca se nisu ni rodili, dok su drugi bili tek bebe. Bilo je to 1986. godine u Španiji, a takmičenje je bilo veoma bolno za prvaka Afrike iz 1985.

Izvor: IK

Sreda, 18.08.2010.

15:07

Default images

Imali su vrlo teške protivnike – vladajućeg prvaka Evrope Sovjetski savez, prvaka Evrope iz 1983. godine Italiju, kao i solidne timove Nemačke, Kine i Portorika. Ponosni članovi tima Obale Slonovače izgubili su svih pet duela, ali su stekli određeno iskustvo, koje ih je teralo da pokušaju ponovo da se nađu na Mundobasketu.

Prošlog leta na prvenstvu Afrike, glavni cilj izgledao je vrlo daleko posle dva kola takmičenja. Neiskusni igrači imali su dosta problema u pripremama za turnir, a u četvrtfinalu naleteli su na Senegal, petostrukog prvaka Afrike koji je popunjen iskusnim košarkašima koji nastupaju u najboljim evropskim ligama i NBA. Ipak, “Slonovi” Randolda Deserzana su pobedili Senegal sa 84:78, pa čak i Kamerun u polufinalu 82:72, da bi u finalu pružili veliki otpor Angoli koja je šesti put za redom postala prvak Afrike. 





Da bi ojačali sastav, trener Desarzan i federacija Obale Slonovače saopštili su neke predloge pomoću kojih bi doveli iskusne igrače. Najbolji primer takve strategije je Alan Digbe. Iako je rođen u Francuskoj, on ima poreklo iz Obale Slonovače, pa 34-godišnjak donosi veliki profesionalizam i kvalitet timu. Digbe je igrao za Francusku na tri Evropska prvenstva 1999, 2001. i 2003. godine, a nosio je dresove evropskih velikana poput Barselone i Ral Madrida. Sa Digbeom, Pape-Filipom Amaguom i Sulejmanom Dijabateom iz Roana i Kinidininom Konateom Obala Slonovače ima tim da se suprotstavi najjačima. Desarzan je tokom priprema radio na centarskoj liniji koju će predvoditi izuzetno talentovani Mohamed Kone.

Kao i 1986. godine “Slonovi” će u grupi igrati sa Kinom, Portorikom i Rusijom (tada delom SSSR-a). Ključni meč biće u drugom kolu protiv Kine, jer će to biti prilika da se vidi da li afrički vicešampion može do drugog kruga takmičenja u Turskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: