Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.08.2010.

15:32

Dejvid Blat – drugo ime za „uspeh“

Šta je to globalizacija? Globalizacija je kada je trener košarkaške reprezentacije Rusije američki Jevrejin, a najveći uspeh kao selektoru ’baćuški’ donese mu tamnoputi košarkaš iz Pensilavanije. Tako je Dejvid Blat 2007. godine osvojio Evropsko prvenstvo u Španiji, a odlučujući koš bio je delo Džon-Roberta Holdena. Blata trenutno smatraju jednim od najboljih evropskih trenera, a njegova trofejima bogata karijera daje im za pravo da to čine.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Na pitanje koje mu je pravo ime, Blat odgovara da je „Dejvid u SAD-u, a David u Izraelu“. Nekako je logičnije, iako geografski udaljenije, da na SP u Turskoj bude „Dejvid“, pa ćemo ga i mi tako nazivati.

Dakle, Dejvid Blat rođen je 1959. godine u Bostonu, a igrao je košarku na prestižnom Prinston univerzitetu pod vođstvom legendarnog Pita Karila. Blat je bio plejmejker, a najveći deo karijere proveo je u Izraelu nastupajući za Makabi Haifu, Hapoel Jerusalim itd. Okončao je profesionalnu karijeru posle povrede u ekipi Makabi Hedera 1993. godine.

Još kao igrač pokazivao je sklonosti ka trenerskom poslu jer je u klubovima za koje je igrao često predvodio mladi ili ženski tim. Prvi trenerski posao dobio je kao asistent u Hapoel Galilu, pomagao je Piniju Geršonu, čoveku sa kojim će mu karijera postati neraskidivo povezana.

Samostalno je predvodio Hapoel Galil u periodu 1995-1999. godine, a poslednje dve sezone bio je i pomoćnik u nacionalnom timu Izraela. U sezoni 1999/2000. prešao je u Makabi i ponovo bio asistent Piniju Geršonu. U te dve godine Blat je bio mnogo više od pomoćnika i isticane su njegove velike zasluge u uspesima ’Ponosa Izraela’, pa je u intervalu 2001-2003. godine radio kao glavni trener.

Blat je potom dokazao da nije sujetan i koliko je veliki čovek jer je u sezoni 2003/2004. ponovo prihvatio da bude Geršonov asistent. Njih dvojica zajedno su doveli Makabi do titule u Evroligi pobedom od 44 poena razlike u finalu nad tadašnjim Skiperom iz Bolonje.

Put ga je dalje odveo u Rusiju, u Sankt Peterburg, sa kojim je osvojio FIBA Evrokup i dobio priznanje za trenera godine u Rusiji. U sezoni 2005/2006. osvojio je nacionalnu titulu sa Benetonom iz Treviza, a iste godine postao je i selektor Rusije.

Na klupskom nivou nije imao uspeha u Efesu 2008. godine, pa je polovinom sezone dobio otkaz, a još je radio u moskovskom Dinamu i Arisu. Ovog leta ponovo je preuzeo Makabi u želji da klub vrati na stare staze uspeha.

Posle zlatne medalje na EP u Španiji, kada je Rusija šokirala svet i u finalu dobila apsolutnog favorita i domaćina, usledio je fijasko na Olimpijskim igrama u Pekingu – ’baćuške’ nisu prošle ni grupu.

Prošle godine na EP u Poljskoj Blat je na raspolaganju imao kombinovani sastav čiji su glavni igrači bili Keli Mekarti i Sergej Bikov, pa je osvojeno sedmo mesto zadovoljavajući plasman.

Rusija je za učešće u Turskoj dobila ’specijalnu pozivnicu’ i moraće da je opravda na pravi način. Blat od svojih košarkaša uvek zahteva maksimalno zalaganje i agresivnu igru u odbrani. Sa igračima ima više nego korektan odnos i zbog toga je veoma cenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve