Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.08.2010.

15:21

Jonas Kazlauskas – znanje, iskustvo, autoriet

Proslavio se kao trener Žalgirisa iz Kaunasa, sa kojim je 1998. godine osvojio Kup Saporte, a godinu dana kasnije i Evroligu. Time je Jonas Kazlauskas izgradio ime u svetskoj košarci, a njegove ekipe postale su prepoznatljive po igri ’za koš više’. Pred prošlogodišnje EP u Poljskoj preuzeo je reprezentaciju Grčke i sa znatno oslabljenim timom došao do bronzane medalje. Sada će Helada biti kompletna, a od staloženog Litvanca očekuje se da ih ponovo dovede na pobedničko postolje.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Jonas Kazlauskas rođen je 1954. godine u Panevežisu, a celokupnu igračku karijeru proveo je igrajući za Statibu Viljnus, današnji Lijetuvos Ritas.

Kao trener je bio mnogo uspešniji, a prvi samostalni posao dobio je u Žalgirisu 1994. godine. Sa ekipom iz Kaunasa pet puta je bio nacionalni prvak i popeo se na krov Evrope 1999. godine.

Od 1997-2001. bio je selektor reprezentacije Litvanije i jedini uspeh postigao je 2000. godine, kada je na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojio bronzanu medalju. Mnogi se i danas sećaju koliko je malo nedostajalo Litvancima da u polufinalu savladaju SAD i tako sruše oreol nepobedivosti ’drim timu’. Od toga ih je delio samo jedan precizan šut.

Međutim, na tri evropska šampionata (1997, 1999, 2001) Litvanija sa Kazlauskasom na čelu nikada nije prošla dalje od četvrtfinala, a na SP 1998. zauzela je sedmo mesto.

Posle šestogodišnjeg boravka u Kaunasu i osvajanja srebra na OI sa reprezentacijom, Kazlauskas preuzima Lijtuvos Ritas. U Viljnusu je proveo naredne četiri sezone osvojivši jednu titulu prvaka.

Posle toga je dve godine bio trener Olimpijakosa, ali Pirejci su 2004. bili u očajnoj finansijskoj situaciji i rezultati su bili u skladu sa tim. Nešto bolja situacija bila je u drugoj godini pod Kazlauskasom, ali četvrtfinale Evrolige i finale u domaćem šampionatu nije zadovoljilo ambicije vlasnika.

U periodu 2005-2008. godine Kazlauskas je vodio selekciju Kine, sa kojom je 2007. bio prvi na Prvenstvu Azije. Ceo ciklus bio je podređen Olimpijskim igrama u Pekingu – Kinezi su se plasirali u drugi krug, ali je u četvrtfinalu bolja bila Litvanija sa ubedljivih 94:68.

Posle avanture na Dalekom Istoku, neumorni Kazlauskas preuzeo je Grčku i osvojio bronzanu medalju na EP u Poljskoj uprkos neigranju Dijamantidisa, Papalukasa i Carcarisa i sa čak šestoricom novih košarkaša.

Kazlauskas je prošao kroz mnogo toga, veoma je iskusan i poseduje ogromno košarkaško znanje. Opisuju ga kao trenera koji je igračima i učitelj i otac, koji tačno zna sve nedostatke svojih pulena i zna način da ih sakrije.

Litvanskom treneru poveren je delikatan zadatak – od njega se traže vrhunski rezultati, ali istovremeno se očekuje i postepeno ’ubacivanje u vatru’ nekih novih košarkaša koji bi u budućnosti trebalo da nastave nisku medalja Helade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve