Nova vest
Košarka

Četvrtak, 26.08.2010.

01:44

Srbija – novi ispit za mlade “orlove”

Srbija će u Turskoj prvi put učestvovati na Svetskom prvenstvu kao samostalna zemlja. Kao naslednica SFRJ, SRJ i SCG, naša selekcija je među najuspešnijim košarkaškim selekcijama na svetu svih vremena. Mladi košarkaši Dude Ivkovića su 2009. godine doneli reprezentaciju prvu medalju sa nekog takmičenja posle sedam godina posta, a u Kajzeriju i Istanbulu će pokušati da nastave tradiciju nekadašnjih vladara planete sa ovih prostora.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Prvu medalju na nekom takmičenju, bivša država osvojila je upravu na Mundobasketu, 1963. godine u Brazilu kada je bila druga. Usledile su medalje na svakom sledećem na kojem je učestvovala sve do 2006. godine. Prvo zlato osvojeno je 1970. kada je Jugoslavija bila domaćin. Od 1990. do 2002. selekcija je učestvovala na tri od četiri turnira i svaki put osvojila zlato. Dominacija je prekinuta 2006. godine u Japanu.

Pored titula sa SP, naša reprezentacija ima jedno zlato sa Olimpijskih igara (1980), te osam titular prvaka Evrope, uz mnoštvo drugih i trećih mesta. Poslednja medalja u osvojena je u Poljskoj prošle godine, a to srebro trebalo bi da predstavlja povratak, još uvek “plavih” na sami vrh svetske reprezentativne košarke.

Selektor Ivković se za takmičenje u Turskoj odlučio na momke koji su I napravili veliki uspeh 2009. uz nekoliko izmena, uglavnom prinudnih. Neće biti samo Popovića i Tripkovića koji je povređen, dok su novajlije u ekipi Kešelj, Rašić i Savanović.

Lider tima svakako je kapiten i najstariji igrač Nenad Krstić koji će posle odlične sezone u NBA ligi verovatno biti znatno korisniji nego pre godinu dana u Poljskoj, kada je i pored velikih oscilacija u formi bio stub tima.

Najviše se očekuje od plejmejkera Miloša Teodosića koji je na Eurobasketu eksplodirao, a onda tokom protekle sezone postao jedan od najboljih plejmejkera u Evropi sa fenomenalnim osećajem za asisteniju I ubitačnim šutem za tri poena.

Novica Veličković je iskusniji za sezonu igranja u ACB ligi sa Real Madridom, a i ovaj put biće najodgovorniji za agresivnu igru ekipe na svakom delu terena. Pomoć u reketu Krstić će imati od Koste Perovića i Miroslava Raduljice koji se znatno zreliji igrač nego u Poljskoj, o čemu svedoči i njegov transfer u Efes Pilsen.

Tandem Hemofarma Stefan Marković i Milan Mačvan biće glavni aduti Dude u rotaciji na pozicijama jedan i četiri, dok se od iskusnog Duška Savanovića očekuje da ponovi igre iz Kahasola protekle sezone kada je bio prvi pointer tima. Ivan Paunić je uz Marka Kešelja možda jedini igrač koji nije imao baš najblistaviju sezonu iza sebe, ali su oba košarkaša bitan šraf u srpskoj ekipi, kako zbog svojih igračkih kvaliteta, sjajne igre u odbrani, tako i zbog atmosfere u timu.

Nemanja Bjelica je uz Tea bio otkriće Eurobasketa, a posle sjajnih igara u očajnoj sezoni Crvene zvezde, te prelaska u tim prvaka Španije Kaha Laboral, biće verovatno startna trojka “belih orlova”. Aleksandar Rašić je sa Partizanom pobedio svaki tim u Evroligi prošle sezone i osvojio tri trofeja, a u Turskoj bi trebalo da bude šuterska zamena za Tripkovića. Ipak, prvi izbor na poziciji klasične "dvojke" biće jedan od omiljenih igrača našeg selektora Milenko Tepić koji nije imao veliku minutažu u Panatinaikosu, ali i dalje predstavlja jednog od najprerspektivnijih srpskih košarkaša.



Srbija će u Turskoj, kao i u Poljskoj, biti jedna od najmlađih ekipa. Najstariji Krstić i Savanović imaju po 27 godina, a najmlađi je Mačvan koji će u novembru napuniti tek 21. Međutim, u ekipi su samo dva igrača koja su još uvek članovi srpskih timova (Mačvan i Rašić), četvorica su u Španiji, tri u Grčkoj te po jedan u SAD, Rusiji, Italiji i Turskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve