Nova vest
Košarka

Sreda, 18.08.2010.

15:12

Elladara! Omadara!

Srebrna medalja na Svetskom šampionatu u današnje vreme je veliki uspeh za svaki tim. Ipak, za Grke, poraz pre četiri godine u finalu takmičenja u Saitami od Španaca, bio je lošiji nego da su zauzeli poslednje mesto na turniru.

Izvor: IK

Autor: IK

Default images

Papalukas, Dijamantidis, Spanulis, Skorcanitis, Kakjuzis i ostali iz tog sastava, dobili su finale kada su samo 24 ranije pobedili Sjedinjene Države. Ipak nisu imali dovoljno mentalne i fizičke snage da u finalu pobede Španiju koja je igrala bez povređenog Gasola.

Ostaje upisano da je pobeda od 101:95 protiv Amerikanaca koje su predvodili LeBron Džejms, Dvejn Vejd i Karmelo Entoni verovatno najveća koju je grčka reprezentacija ostvarila u istoriji – možda i veća od trijumfa u finalu Evropskog šampionata 1987. godine protiv Sovjetskog saveza.

Ove godine Grčka igra bez veterana Papalukasa i Kakjuzisa, a ima i novog selektora Litvanca Jonasa Kazlauskasa, koji je napravio nekoliko promena u sastavu.

U prethodnoj deceniji osvojili su tri medalje: zlato na Evropskom prvenstvu u Beogradu, bronzu na Evrobasketu prošle godine u Poljskoj i srebro na Svetskom prvenstvu u Japanu. Bili su peti na Olimpijskim igrama u Atini i Pekingu, dok su na šampionatu kontinenta u Španiji završili kao četvrtoplasirani.

Novi grčki tim je spreman za izazove. Kazlauskas, koji je doneo treće mesto timu prošle godine igrajući bez Papalukasa i Dijamantidisa pokušava što bezbolnije da napravi smenu generacija. Prošle godine iznenađenja su bili Nik Kalates, sada igrač Panatinaikosa i Kostas Kufos, centar Jute Džez. 




Ovoga puta priliku bi trebalo da dobiju Jan Vujukas, Kostas Kajmakoglu, Kosta Vasilijadis, kao i mlađi Kostas Papanikolau i Nikos Papas.Oni će se u borbi za medalju priključiti iskusnijim Dijamantidisu, Spanulisu, Focisu, Zisisu, Carcarisu, Burusisu, Skorcijanitisu, Printezisu, Vasilopulosu, Mavrokefalidisu i Perperogluu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve