Nova vest
Košarka

Četvrtak, 26.08.2010.

00:39

Australija – centri jedino oružje?

Na desetom učešću na Mundobasketu, “bumersi”, odnosno “kneguri” konačno žele da ostvare nešto bolji rezultat, a sedmo mesto sa Olimpijskih igara u Pekingu uliva samopouzdanje ekipi Breta Brauna. Ovaj tim želi bar da ponovi uspeh selekcije iz 1994. godine koja je na SP u Kanadi zauzela sjajno peto mesto.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tradicionalno, "bumersi" su uglavnom bili igrači iz australijske nacionalne košarkaške lige. Ovo se promenilo poslednjih godina pošto je dosta Australijanaca otišlo da igra u jače evropske ekipe, a ima ih i u NBA ligi, njih četvorica, dok nekoliko košarkaša nastupa na američkim koledžima. Veliku zaslugu u tome ima Australijski institut za sport.    

Iako su skoro bez konkurencije u Okeaniji, na svetskom nivuo su redovno bili autsajderi, ali sa snažnim iskusnim centrima, Australija ovaj put može biti jedno od iznenađenja takmičenja. Međutim, mnogo veće ambicije “bumersi” bi imali sa Endruom Bogutom u ekipi, ali se talentovani centar Milvoki Baksa i dalje oporavlja od preloma ruke.

Veterani Nilsen i Andersen (krilni igrač Toronto Reptorsa koji je ime stekao igrajući u Evropi za Montepaski, CSKA I Barselonu) su još tu, Njuvli, Berlou, Vortington i brzi Mils (jedan od najmlađih “bumera” ikada (debitovao sa 19 godina), 22-godišnji plej Portland Trejl-Blejzersa.) obećavaju dosta. Ipak, najviše se očekuje od bivšeg centra Partizana Aleksa Marića koji je prošle sezone eksplodirao u “crno-belom” dresu i dominirao parketom na evroligaškim utakmicama pa je na kraju bio i najbolji igrač Evrolige. Tu je i Karl Ingliš sa ACB iskustvom, solidni defanzivci Demijan Martin i Adam Gibson, kao i superstar U19 SP iz 2007. Ej Džej Ogilvi.

Nema sumnje da će Braun, pomoćni trener San Antonio Spursa uspeti da ovaj tim odvede daleko na ovom turniru. “Bumersi” će gajiti svoj tradicionalno agresivni stil igre na oba dela terena, ali je nepoznanica ko će biti ključni igrač u napadu, i da li Mils I Njuvli mogu da ponove partije iz Pekinga bez Boguta i Anstija koji su širili protivničku odbranu. 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve