Nova vest
Košarka

Sreda, 25.08.2010.

20:22

Pau Gasol – živa legenda španske košarke

Najbolji košarkaš Španije svih vremena, Pau Gasol bio je ključna figura u svim uspesima ’furije’ u prethodnoj deceniji. Zbog toga je u domovini predmet obožavanja, a preko Atlantika je već godinama među najboljim centrima u NBA ligi. Iako Španija ima sijaset vrhunskih košarkaša, odsustvo zvezde kakva je Pau sigurno će se osećati u igri.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Gasol je visok 213cm, težak je 113kg i igra na pozicijama četvorke i petice. Na evropskom tlu je nadmoćan u odnosu na rivale jer može da igra na više različitih načina. Ukoliko mu protivnički trener za čuvara dodeli nekog mobilnog krilnog centra, Pau će iskoristiti visinu i snagu da se približi košu i poentira. U suprotnom slučaju, ako za direktnog suparnika ima korpulentnijeg igrača, Gasol će se okrenuti licem ka košu i brzinom pokušati da eksploatiše sporost rivala.

U pogledu atletskih predispozicija, Pau je superioran u odnosu na najveći broj košarkaša na planeti i praktično ima ’mis meč’ ko god da ga čuva. Naravno, bilo je i ima još igrača sa sličnim fizičkim karakteristikama, ali oni ne uspevaju tu prednost da pretvore u korist za ekipu. Gasolu to uspeva jer je veoma inteligentan igrač i trudi se da uvek izabere najjednostavnije rešenje. A, jednostavno je obično i najbolje rešenje, kada loptom upravlja igrač Pauovih kvaliteta.

Ako se trudi da ne komplikuje previše, to ne znači da igra jednodimenzionalno. Naprotiv, Gasol može da ugrozi koš rivala na više različitih načina i to ga, pored gore navedenog, čini nezahvalnim za čuvanje. Veoma je brz, pa je često među prvima u kontri, što inače baš nije odlika igrača na njegovoj poziciji. Zbog dugih ruku je ozbiljna pretnja i u odbrani, a na prošlom Eurobasketu imao je prosečno 2,2 rampe po utakmici.

Poseduje dobar šut sa distance, ali retko pokušava da pogodi za tri poena. Solidan je izvođač slobodnih bacanja, u karijeri ima prosek oko 70%, ali na tom polju problem mu više predstavlja kontinuitet – dogodi mu se da je na jednoj utakmici besprekoran sa penala, a da već na sledećoj šutira očajno.

Pau Gasol rođen je 1980. godine u Barseloni, a istoimenom klubu iz rodnog grada priključio se kada mu je bilo 16 godina. U periodu 1999-2001. igrao je za seniorski tim i oprostio se slavno – Barsa je uzela ’duplu krunu’ a Pau je proglašen za MVP-ja Kupa Kralja i finala ACB lige.

Na NBA draftu 2001. godine kao trećeg pika birali su ga Atlanta Hoksi, ali je odmah prosleđen u Memfis u zamenu za Šarifa Abdura Rahima. U taboru Grizlisa proveo je sedam lepih sezona, dobio je priznanje za rukija godine 2002. godine, a 2006. pozvan je na Ol-star meč i tako postao prvi Španac u istoriji kojem je to pošlo za rukom.

Memfis je respektabilan klub, ali Pau je želeo trofeje. Zato je u februaru 2008. godine trejdovan u Los Anđeles Lejkerse, koji su sa Kobeom Brajantom i Gasolom na čelu dvostruki uzastopni šampioni NBA lige. Pau je u tek završenom plej-ofu imao fantastičan učinak – 19,6 poena, 11,1 skok i 3,5 asistencije po meču. U obe sezone kao član Lejkersa pozivan je na Ol-star i izabran je u treću idealnu postavu lige.



Još više uspeha Pau ima sa nacionalnim timom Španije – osvojio je zlatne medalje na SP u Japanu (2006) i EP u Poljskoj (2009), srebrne medalje na OI u Pekingu (2008) i na EP u Švedskoj (2003) i Španiji (2007). kao i bronzano odličje na EP 2001. godine u Turskoj. Bio je MVP turnira oba puta kada se ’furija’ okitila zlatom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve