Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.08.2010.

14:50

Jan Veseli - preko Partizana do zvezda

U grupi igrača koji bi sigurno bili zvezde u Turskoj nalazi se i Jan Veseli, sada već poznat u globalnim okvirima.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Češka je, iako ima višedecenijsku istoriju igranja košarke (posebno u ženskoj konkurenciji) smatrana egzotičnom destinacijom, sa koje tek na svakih desetak godina u ozbiljniju ligu stigne po koji igrač više klase.

Počev od Jirži Zideka, nekadašnjeg NBA centra, preko Ljuboša Bartona, stigli smo do Jana Veselog, momka rođenog u Ostravi 1990.godine.

Igrajući košarku za Pribor i “zmije” iz Ostrave privukao je pažnju ljubljanskog Slovana i prešao u Sloveniju 2007.godine.

Samo jedna sezona u Ljubljani, bila je dovoljna da privuče pažnju “velikog brata”, ekipe Olimpije. Međutim, iako je bilo logično da ne menja grad, Veseli se odlučio za hrabar potez i učinio mnogo za svoju karijeru. Danas ima 6 trofeja sa Partizanom, i epitet možda i najtalentovanijeg igrača na poziciji 3-4 u Evropi.



Krasi ga eksplozivnost, odličan skok i mogućnost da se odlično pozicionira u napadu, ali i odbrani. Za njegovo najjače oružje smatra se sposobnost da na svakom meču igra na nivou i bez treme, iako je u Evroligi počeo da igra kao veoma mlad i neiskusan.

Već ove godine bio je viđen kao pik iz prve runde drafta, ali je ponovo doneo hrabru odluku, da ostane u Beogradu, i još više nadogradi svoju igru, sada kao jedan od vodećih igrača crno-belih.

Sledeće godine predviđa se da će biti u najboljih 5 igrača na draftu, zamera mu se nedostatak mišićne mase. Sa Partizanom ima ugovor do 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve