Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.08.2010.

14:47

Donatas Motejunas - stopama Andree Barnjanija

Godinama unazad veliki talenti litvanske košarke “rađali” su se u Žalgirisu i Lijetuvosu, ili na američkim koledžima.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Donatas Momak koga na draftu 2011.godine gotovo svi skauti vide u prvoj rundi, I to u najboljih 10 igrača, trenutno se “kali” u Italiji, rodnoj zemlji momka sa kojim ga i upoređuju – Andreom Barnjanijem.

Motejunas je nakon male role u rodnoj zemlji, sa samo 18 godina prešao u Beneton iz Treviza. Pažnju na sebe skrenuo je u prethodnoj sezoni, kada je dolaskom Jasmina Repeše na klupu tog tima, počeo da dobija i značajniju minutažu, iako je ulazio u igru sa klupe kao zamena Sandru Niceviću.

Kao i svi Litvanci, ima prilično meku ruku i dobru tehniku (iako je visok 213cm), kojom predstavlja noćnu moru za svakog čuvara koji je nešto viši i teži. Ima dobar dribling u levu i u desnu stranu. Najveća mana mu je nedostatak mišićne mase. Sa reprezentacijom “se druži” još od 16.godine i prošao je sve mlađe selekcije.



Ostaje enigma zašto, i kako ga je Žalgiris tako olako pustio u manji klub “Asčiai Atletas” iako je čak i u velikanu iz Kaunasa sa 17 godina imao prosek od 6 poena po meču. U manjem klubu sa većom minutažom je “eksplodirao”, ubacivao kao krilni centar 20 poena uz 8 skokova po meču - i završio u Benetonu.

U odsustvu nekih velikih imena litvanske košarke u Turskoj, nije isključeno da mladi trener Kestutis Kemzura ukaže priliku I jednom mladom igraču, koji već ima velikog iskustva u mlađim kategorijama.

Kao junior, Motejunas je učestvovao na EP U16 2006 godine, EP U18 2007. i 2008, SP U19 2009. godine, i, konačno, na EP U20 2009. godine. Na Evropskom prvenstvu U18 2008, vodio je Litvaniju do srebrne medalje i uprkos osvojenom drugom mestu, imenovan je za MVP-ja turnira, uz učinak od 18,2 poena i 10,2 skokova po meču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve