Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.08.2010.

13:51

Pap-Filip Amagu, prvi strelac Obale Slonovače

Pap-Filipu Amaguu (1,85m, 80kg) nije trebalo dugo da na terenu postane produžena ruka selektora Randolda Deserzana na prošlogodišnjem prvenstvu Afrike. Zahvaljujući sjajnim nastupima na turniru u Libiji je izabran u idealan tim šampionata.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Istina je da je on bio daleko najiskusniji pojedinac u reprezentaciji Obale Slonovače, najviše zbog dugododišnjeg igranja u Francuskoj, pre svega u ekipi Le Mana u kojoj je i ponikao. Sa tim klubom on je osvojio sva nacionalna takmičenja uključujući i titulu u Pro A ligi 2006. godine. Naredne sezone, iako, je imao samo 21 godinu dobio je zavidnu minutažu u Evroligi. Amagu je 2008. ponovo postao prvak Francuske, ali ovoga puta sa ekipom Nansija, posle čega se oprobao i u Grčkoj, gde je nastupao za Kavalu. Igranje u Grčkoj mu je mnogo koristilo, pošto je sazreo i očvrsnuo. Posle epizode u Kavali on se, prošlog leta, vratio u Francusku i imao odličnu sezonu u Roanu.

Posle povrede prve zvezde tima, Amerikanca Ralfa Mimsa, Amagu je izbio u prvi plan i dobio mesto u startnoj postavi što je iskoristio na najbolji mogući način, pa se može očekivati da u narednoj sezoni zadrži mesto prvoj petorci. Dva puta je bio učesnik Ol-star meča francuske lige (2005 i 2006).

Na prvenstvu Afrike, bio je prvi strelac Obale Slonovače sa 11,4 poena po meču . Tokom turnira konstantno je podizao svoju formu, da bi na kraju, u finalu protiv Angole, postigao 18 poena, uz 4 skoka i 4 asistencije. Amagu, zahvaljujući odličnom pregledu igre i dobroj kontroli lopte, može podjednako dobro da igra na poziciji pleja i da razigrava tim, ali i na poziciji dva, kada se 25-godišnjak ne libi da preuzme odgovornost u napadu. Pokazalo se da Amagu može da bude veoma ubojito rešenje u napadu.

Iako mnogi smatraju da je Amagu, zbog svoje visine, inferioran u duelima sa višim i snažnijim igračima on to nadoknađuje brzinom i sjajnom percepcijom igre, pa se u prošlosti pokazalo da lako može da zagorča život protivničkim bekovima.
Amagu je rođen 27. februara 1985. godine u Francuskoj, pa je pre seniorske selekcije Obale Slonovače nastupao za U16, U18 i U20 selekcije ‘trikolora’, pa čak i za nezvaničan ‘B’ tim te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve