Nova vest
Košarka

Četvrtak, 19.08.2010.

18:46

Roko-Leni Ukić – lider ‘vatrenih’

Roko-Leni Ukić (1,96m, 86kg) rođen je 5. decembra 1984. u Splitu, gde je napravio svoje prve košarkaške korake. Sjajni bek je ponikao u KK Split, za čije mlađe selekcije je počeo da igra 1992. godine, u timu za koji su igrale i legende poput Dina Rađe, Tonija Kukoča i Zorana Savića.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Prošao je kadetski i juniorski tim, sa kadetima je dva puta bio prvak Hrvatske, da bi 2000. bio izabran i za MVP-ja prvenstva. Iste sezone, sa samo 16 godina, debitovao je i za prvi tim Splita, za koji je igrao sve do 2005., kada je, kao 41. pik, izabran u drugoj rundi NBA drafta od strane Toronto Reptorsa. Te sezone je, u jadranskoj NLB ligi, imao učinak od 18,5 poena i 4,3 asistencije. Sa Splitom je 2003. postao prvak Hrvatske, da bi 2004. godine osvojio i Kup.

Međutim, Ukić nije želeo da, kao rezerva, greje klupu u NBA ligi već je odlučio da pređe u špansku ACB ligu, u ekipu Kaha Laboral, koja je u tom trenutku tražila rezervnog plejmejkera. Posle samo jedne sezone, u kojoj je osvojio Kup Kralja, Ukić prelazi u Barselonu sa kojom je, u narednoj sezoni, ponovio isti uspeh. Međutim, ni tu se nije dugo zadržao, pošto je, već narednog leta, ponovo promenio sredinu i prešao u italijansku Romu, koju je u to vreme vodio tadašnji selektor Hrvatslke Jasmin Repeša.

Posle sezone u kojoj je napokon dobio pravu priliku i u kojoj je bio starter, Ukić odlučuje da se oproba u NBA ligi i potpisuje trogodišnji ugovor sa Reptorsima. U svojoj ruki sezoni Ukić je odigrao 72 utakmice kao rezerva startnom pleju, bivšem saigraču Hoseu Kalderonu. Na parketu je prosečno provodio 12,4 minuta i postizao 4,2 poena uz 2,1 asistenciju. Najbolju partiju je pružio 22. februara, protiv San Antonia, kada je postigao 22 poena i 27. marta, protiv Oklahome, kada je imao 10 asistencija.

Međutim, u avgustu 2009. godine Ukić je trejdovan u Milvoki Bakse. Nezadovoljan svojim statusom u novoj sredini, Ukić je, u januaru ove godine, na svoj zahtev, raskinuo ugovor sa Baksima i vratio se u Evropu, gde je potpisao za turski Fenerbahče Ulker, sa kojim je potom osvojio duplu krunu u Turskoj. Ukić je, u junu, sa turskim klubom potpisao novi dvogodišnji ugovor.

Sa samo 25 godina, uz njegov talenat i iskustvo, on je, bez sumnje, lider reprezentacije Hrvatske. Iako igra na poziciji pleja Ukić voli da u napadu pruzime odgovornost na sebe. Zahvaljujući svojoj visini i brzim rukama on je veoma pouzdani odbrambeni igrač, ali mora da popravi šut spolja.

Ukić je, sa juniorskom reprezentacijom Hrvatske, osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 2002., a sa tom istom selekcijom je naredne godine igrao i na SP, kada je prosečno beležio 19,8 poena, 4,6 skokova i 4,4 asistencije, uz 2,6 ukradene lopte. Za ‘A’ selekciju Hrvatske igrao je na tri EP – 2005., 2007. i 2009., kao i na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.

On je 2004. godine igrao i za reprezentaciju sveta na ‘Najki hup samitu’, a te sezone je bio i najbolji kradljivac NLB lige, dok je godinu dana kasnije bio najbolji asistent hrvatskog šampionata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve