Nova vest
Košarka

Četvrtak, 19.08.2010.

20:54

Vang Žiži, prvi Kinez u NBA

Vang Žiži (2,14m, 132kg) rođen je 8. jula 1977. godine u Pekingu, u košarkaškoj porodici. Vang je poznat po tome što je 2001. godine postao prvi Kinez koji je zaigrao u američkoj NBA ligi. U SAD je nastupao za Dalas, LA Kliperse i Majami, ali se 2006. godine vratio u domovinu i ponovo zaigrao za Roketse iz Ningboa, sa kojima je osvojio ukupno sedam titula u kineskoj CBA ligi.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Košarku je počeo da trenira 1994. godine u armijskom klubu, da bi, godinu dana kasnije, kada je formirana Košarkaška asocijacija Kine, bio jedan od najmlađih igrača u CBA ligi.

Bez obzira na svoje godine, vrlo brzo je postao startni centar u Roketsima iz Ningboa. U periodu od 1995. do 2001. godine, kada je prešao u NBA ligu, on je sa tim klubom osvojio sva CBA finala i Nacionalne igre.

Dalas Maveriksi su ga, 1999. godine, izabrali kao 36. pika u drugoj rundi, iako se on te godine nije ni prijavio za draft. Međutim, kineska vojska je prvobitno stopirala njegov odlazak u inostranstvo, pa su usledili dugi pregovori posle kojih je Vang, ipak, dobio dozvolu da karijeru nastavi u NBA. U Dalas je stigao pred sam kraj sezone 2000/01, ali je dobio priliku da igra, baš kao i u plej-ofu.

Vang se tog leta vratio u Kinu kako bi igrao za reprezentaciju. Sa nacionalnim timom je nastupio na tri turnira – Igrama istočne Azije, prvenstvu Azije i Univerzijadi, na kojoj je Kina napravila istorijski uspeh osvajanjem drugog mesta. Prema prethodno postignutom dogovoru između kineskih vlasti i Dalas Maveriksa, on je u novembru igrao i za ekipu Roketsa na Nacionalnim igrama. U finalu su savladali ekipu Šangaj Šarks za koju je igrao Jao Ming.

Nakon isteka ugovora 2002. godine, Vang je odlučio da leto provede u SAD, a ne u Kini. Međutim, od njega je zatrženo da se vrati u domovinu kako bi trenirao sa reprezentacijom, ali je on ignorisao te pozive, a stvari su se samo pogoršale kada su mediji objavili informaciju da je on prebegao u SAD. Usledili su novi pregovori sa kineskim zvaničnicima, da bi se na kraju sve završilo tako što je Vang isključen iz reprezentacije.

Karijeru je nastavio u LA Klipersima, a potom je nastupao i za Majami. Međutim, u NBA ligi nikada nije dobio zavidnu minutažu, pa je tokom pet sezona na parketu u proseku provodio 9,9 minuta, uz 4,4 poena.

Tokom leta 2005. godine postao je slobodan agent, ali do kraja te godine nije igrao ni u SAD, a ni u Kini. U aprilu naredne godine vratio se u domovinu i izrazio želju da ponovo zaigra za reprezentaciju. Vang se tada javno izvinio za svoje greške i istakao da želi da igra za nacionalni tim na Svetskom prvenstvu u Japanu, kao i na Olimpijskim igrama 2008. Posle četiri godine suspenzije on se 30. aprila 2006. godine vratio u reprezentaciju Kine i uprkos povredi kolena nastupio na SP. To je ujedno njegov jedini nastup na Mundobasketu. Vang je u Japanu u proseku igrao 20,7 minuta i postitzao 8,2 poena, uz 3,5 skokova.

Sjajni centar, koji je poznat po veoma dobrom šutu sa distance, prvi put je zablistao na internacionalnoj sceni 1995. godine na juniorskom SP, na kome je Kina osvojila deveto mesto. Vang je bio dominantna figura na parketu sa prosekom od 22,3 poena, 11, skokova i 60 odsto šuta. Takođe je bio vodeći u blokadama, pa se potpuno zasluženo našao u prvoj petorci turnira.

Naredne godine Vang je postao prvi azijski igrač koji je pozvan u selekciju sveta na ‘Najki hup samitu’. Na OI je debitovao 1996. godine (11,1 poen i 5,6 skokova), a Kina je na kraju zauzela osmo mesto. Na OI je nastupio još dva puta – 2000. i 2008. godine. Na prvenstvu Azije 1997. Kina je eliminisana u polufinalu, pa nije overila vizu za SP naredne godine, ali su zato trijumfovali na Azijskim igrama 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve