Strelci Sebić i Stefanović spremni za OI

Strelci Milenko Sebić i Milutin Stefanović predstavljaće Srbiju na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju u disciplini puška.

Izvor: MT

Četvrtak, 22.07.2021.

12:43

Strelci Sebić i Stefanović spremni za OI
Foto: Profimedia

Obojici će predstojeće Olimpijske igre biti druge u karijeri, posle učešća na takmičenju u Rio de Žaneriu 2016. godine.

Stefanović je na olimpijskom debiju osvojio 12. mesto vazdušnom puškom. On se u Rio de Žaneiru takmičio samo u jednoj disciplini, a u Tokiju će tri puta izaći na vatrenu liniju, pošto će osim vazdušnom, gadjati i malokalbarskom puškom iz trostava, kao i u miksu vazdušnom puškom sa Andreom Arsović.

"Iskustvo iz Rija je moja velika prednost pred Tokio. Upoznao sam sve specifičnosti Olimpijskih igara, prednosti i mane koje nosi to takmičenje. Igre su samo jedno takmičenje u nizu sa fenomenalnom organizacijom i nisu nikakav bauk", rekao je Stefanović, preneo je Streljački savez.

On je naveo da je potrebno dobro se pripremiti fizički i psihički i da ne treba praviti veliku pompu od Olimpijskih igara, bez obzira na sve specifičnosti koje nose.

"Sve što Olimpijske igre nose dolazi tek posle ostvarenja nekog dobrog rezultata. Sve do tada, sportista treba da bude priseban, čvrsto na zemlji i da se koncentriše na ono što treba da radi, a to je u mom slučaju tehnika gadjanja", dodao je Stefanović.

Stefanović je dugo bio specijalista za vazdušnu pušku, ali je kvotu za Olimpijske igre izborio gadjajući malokalibarskom puškom, na Svetskom kupu u Minhenu 2019.

"U ovom trenutku obe discipline gadjam podjednako dobro. Zadovoljan sam formom. Drago mi je što sam, posle par godina, uspeo da 'probijem' mali kalibar i da i ovim oružjem dodjem do dobrih rezultata i forme. Uz više disciplina u kojima ću nastupati na ovim Igrama, imaću više šanse da dodjem do finala i potencijalnog odličja", rekao je Stefanović.

Milenko Sebić je u Rio de Žaneiru gadjao u tri discipline, vazdušnom puškom, malokalibarskom puškom iz trostava i malokalibarskom puškom iz ležećeg stava. Na takmičenju u trostavu je zauzeo 11. mesto, a samo dva kruga su ga delila od finala.

Olimpijsku vizu izborio je vazdušnom puškom i to na poslednjem kvalifikacionom takmičenju – Evropskom prvenstvu u Osijeku u maju, kada je osvojio peto mesto. Nekoliko dana kasnije stigao je i do pete pozicije u trostavu.

On je rekao da je istim tempom trenirao i vazdušnom i malokalibarskom puškom, kada je saznao da će posle pauze zbog pandemije Evropska prvenstva vazdušnim i malokalibarskim oružjem biti održana zajedno, pošto je imao dve prilike za olimpijsku normu.

"Ceo pripremni period sam postizao vrlo dobra ostvarenja na vazdušnoj pušci. U Osijeku sam postigao rezultat na nivou onih koje sam ostvarivao na domaćim zvaničnim i pripremnim takmičenjima. Uz neke male modifikacije uspeo sam da napravim isti osećaj kao i u gadjanju malokalibarskom puškom što je dalo željeni rezultat", naveo je Sebić.

On je na finalu Kupa Srbije postigao odličan rezultat u trostavu u kvalifikacijama, a zatim je u finalu oborio i vlastiti državni rekord finala.

"Imao sam veliku želju da ove godine oborim rekord. Na treninzima sam postizao rezultate bolje od rekorda, ali nikako nisam uspeo da to prenesem i na takmičenja. Najzad, u poslednjoj proveri pred Tokio sam i u tome uspeo. Cele sezone gadjam solidno u obe discipline. Mnogo sam se borio da odem na Olimpijske igre i uspeo. Sad mi je cilj da u Tokiju uživam u gadjanju u svim disciplinama, a kad uživam mogu da pružim maksimum", naveo je.

Sebić će na Igrama, osim u pojedinačnoj konkurenciji vazdušnom i malokalibarskom puškom, gadjati i u miksu vazdušnim oružjem, u paru sa Sanjom Vukašinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: