Rusi najteže prepreke na Đokovićevom putu ka zlatu

Žreb je rekao svoje, a Novak Đoković će od 24. jula do 1. avgusta pokušati da ostvari još jedan veliki san, da osvoji olimpijsko zlato.

Izvor: Z. Kecman

Četvrtak, 22.07.2021.

09:40

Rusi najteže prepreke na Đokovićevom putu ka zlatu
Foto: Profimedia

Takmičenje na „Ariake“ centru svakako će biti u znaku svetskog broja jedan i to pre svega zbog prilike koja mu se ukazala - da postane prvi teniser sa Zlatnim slemom.

Tako nešto učinila je samo teniserka, Nemica Štefi Graf i to 1988. godine, dok kod tenisera time niko još ne može da se pohvali.

Otuda će Novak imati strahovit motiv da jednim udarcem „ubije dve muve“, osvoji toliko dugo željeno zlato za Srbiju i ostavi u životu san o tom Zlatnom slemu, jer bi ga u slučaju trijumfa u Japanu, krajem avgusta i početkom septembra čekao poslednji korak na putu ka istoriji, US Open u Njujorku.

Naravno, Novak dobro zna da je najbitnije da se koncentriše isključivo na takmičenje u Tokiju koje će imati svoje specifičnosti, ali i svoje prednosti, pre svega u vidu njemu omiljene podloge, pa će to pokušati da maksimalno iskoristi da stigne do zlata.

Nikako se ne sme zaboraviti da je Novak ima "generalnu probu" pre dve godine u Tokiju, na istom mestu, i taj turnir je osvojio, a u finalu je pobedio Džona Milmana, potencijalnog protivnika ove godine u trećem kolu.

Ipak, istorija njegovih učešća na Igrama kaže da nije sve bilo idealno, barem ne po njegovim vrhunskim standardima.

Đoković ima bronzu iz Pekinga 2008. godine, ali sve posle toga nije išlo kako je želeo, a glavni krivci za to bili su Endi Mari i Huan Martin del Potro, igrači koji su ga zaustavljali u njegovim prethodnim olimpijskim pohodima.

Situacija je sada drugačija, Mari iako brani u Tokiju dva poslednja zlata sa Igara (London 2012. i Rio 2016.), daleko je od cilja. Van forme je, jedva da se pojavljuje na turnirima u poslednje dve sezone, dok povređenog Del Potra neće biti ove godine na takmičenju.

A i žreb je sada drugačiji, iako ne tako jednostavan. Setimo se da je Novak u Rio de Žaneiru odmah na startu naišao na Del Potra, koji je tada odigrao jedan od svojih najboljih mečeva u karijeri. Sada to neće biti slučaj, ali opet, mora biti oprezan.

Posebno jer olimpijski turnir nije grend slem – ovde se igra u dva dobijena seta i svaki period duže dekoncentracije od jednog seta i pada u igri, može biti koban.

Novakova staza do zlata

Foto: Profimedia/Michael Kappeler/dpa
Ugo Delijen iz Bolivije, 139. teniser sveta, prva je prepreka najboljem teniseru sveta na olimpijskom turniru.

Reklo bi se, igrač po meri za start, taman da se oseti podloga, atmosfera, da se dođe do onog željenog tajminga i uspešno otvori takmičenje.

Nikada se nisu sastajali na ATP turnirima, što ume da bude nezgodno, mada je za očekivati da će šestostruki šampion Vimbldona lako preskočiti prvu prepreku.

Susret da Delijenom bio bi verovatno i jedini meč u kojem bi bio rasterećen velikog pritiska, jer sve posle toga će od Novaka zahtevati maksimalnu igru.

Sva je prilika da bismo u drugom kolu mogli da gledamo novi duel Novaka sa Nemcem Jan-Lenardom Štrufom, igračem koji ima izuzetno snažne udarce, posebno servis, što može da bude bitna stvar na brzoj podlozi.

Štruf je 48. igrač sveta, može da odigra veoma dobro, ali u prethodnih pet okršaja sa Đokovićem nije uspeo da pobedi.

Poslednji put igrali su prošle godine na US Openu kada je Novak slavio sa glatkih 6:3, 6:3, 6:1.

Još jedna stvar je važna, u tih pet mečeva, četiri puta su igrali na brzim podlogama, samo jednom na šljaci, na Rolan Garosu. I Novak je uvek nalazio načina da uspešno završi posao protiv Nemca.

Tijago Monteiro, iz Brazila, teško da će dobiti Štrufa u prvoj rundi, ali ako to bude slučaj, i njemu bi to, kao i Delijenu, bio prvi okršaj sa Đokovićem.
Foto: Profimedia/Valery Sharifulin/TASS
Kada je reč o trećem kolu, žreb nameće mogućnost da Novak najverovatnije ukrsti reket ili sa Špancem Alehandrom Davidovičem Fokinom ili Australijancem Džonom Milmanom.

Sa obojicom ima pozitivan skor, protiv Španca u pobedama vodi sa 1:0, a protiv Milmana sa 3:0.

Kako god, Fokinu odlično poznaje, sa njim često i trenira kada su zajedno u Španiji, kao što je bio slučaj prošle godine tokom leta, pred odlazak u Ameriku, tako da njegovu igru dobro poznaje.

Uporni Milman, kada je motivisan, ume da bude jako neugodan po bilo koga, o čemu svedoče njegovi raniji podvizi, poput recimo pobede nad Rodžerom Federerom na US Openu 2018. godine.

Ipak, Novak je u obe varijante u velikoj prednosti.

I dolazimo do onda do onog najbitnijeg, same završnice takmičenja, koja će od četvrtfinala biti „ono pravo“.

Pre svega jer žreb ukazuje na potencijalne Novakove okršaje sa plejadom igrača „naredne generacije“.

Ako sve bude išlo bez iznenađenja, Đoković bi u četvrtfinalu mogao da (konačno) igra protiv Andreja Rubljova, a u polufinalu ili protiv Aleksandera Zvereva ili Huberta Hurkača.

U finalu protivnik može da dođe iz grupe gde su glavni pretendenti Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Dijego Švarcman i Feliks Ože-Alijasim, koji na startu igra sa dvostrukim šampionom Endijem Marijem.
Foto: Profimedia
Meč sa Rubljovom mu odavno „izmiče“, pre svega jer ruski teniser izgubi i nikada ne dođe do tog okršaja, što je bio slučaj i na Vimbldonu.

Rus je jedan od igrača koji su pretnja svakome, posebno kada je u elementu, baš kao i Zverev koji kao i Hurkač imaju strahovite servise.

Šta bi doneo jedan od takvih duela, možemo samo da zamislimo, ali u tome i jeste draž velikih turnira i takmičenja.

Prilika da u finalu igra sa Medvedevom ili Cicipasom, igračima koje je pobeđivao ove godine u grend slem finalima u Melburnu i Parizu, poslastica je sama po sebi.

To bi bili istinski testovi za Novaka, koji, ne treba zaboraviti, za razliku od njih igra sa tim dodatnim psihološkim teretom Zlatnog slema i prilike koja mu se ukazala.

Ipak, ono što hrabi je činjenica da sa svim potencijalnim rivalima ima pozitivan skor, a činjenica da ih je pobeđivao na najvećim turnirima ove godine, jasno govori ko će se i u Tokiju o svemu pitati.

Kako god bilo, Novak je favorit par ekselans, ali to na terenu mora i da potvrdi.

Put ka zlatu nije jednostavan, ali je dovoljno prohodan da bismo početkom avgusta mogli da dobijemo olimpijskog šampiona u tenisu iz Srbije.

Koliko bi mu to dalo motiva pred odlazak u Njujork, izlišno je govoriti.

Kakve su šanse ostalih?

Foto: OKS
Novak nije jedini predstavnik Srbije u singlu na Olimpijskim igrama.

Miomir Kecmanović će takođe pokušati da dođe do medalje, ali njegov put do toga neće biti nimalo jednostavan.

Naš mladi teniser na startu igra protiv 25-godišnjeg Poljaka Kamila Majčraka, 115. igrača na svetskoj listi.

Činjenica je da je tu u prednosti, ne samo što je znatno bolje plasiran na listi (50. mesto), već što ga je pobedio u jedinom dosadašnjem susretu, ove godine na Australijan openu.

Miomir je u prvom kolu u Melburnu slavio sa 6:2, 6:4, 6:3 i kako je podloga u Tokiju slična, ne bi trebalo da ima previše problema.

Ni meč drugog kola nije takav da ne može da pobedi, naprotiv. Igo Amber iz Francuske ili veteran Pablo Anduhar, u oba slučaja, Miomir može da računa da uz najbolju igru može da dođe do pobede i plasmana dalje.

Ipak, dalji tok turnira doneo bi mu daleko ozbiljnije prepreke u vidu Stefanosa Cicipasa, Dijega Švarcmana, i na kraju verovatno Medvedeva ili Ožea-Alijasima, ako bi nekako došao do polufinala.

Naravno, sve to ne mora da bude tako, posebno ako bude bilo iznenađenja, ali u svakom slučaju, žreb za Kecmanovića nije previše prohodan.
Foto: OKS
Što se tiče ženskog singla, Srbija će u Tokiju takođe imati dve predstavnice, Ninu Stojanović i Ivanu Jorović.

Nina na početku igra sa Japankom Nao Hibino, 77. na svetskoj listi od koje je izgubila oba prethodna meča.

Poslednji ove godine na Rolan Garosu, 7:6 (4), 6:2.

Podloga je sada drugačija, a Nina bi mogla da uz dobru igru konačno dođe do trijumfa i tako se revanšira Japanki na njenom terenu.

Igre koje je Stojanovićeva pokazala ove i delimično prethodne sezone na brzoj podlozi govore da ima veći potencijal od onog što rezultati ponekad pokazuju.

U slučaju pobede nad Hibino, došla bi najverovatnije do okršaja sa Marijom Sakari iz Grčke, ali taj meč bio bi sasvim druga priča.

Što se tiče Ivane Jorović, koja u Tokiju igra sa zaštićenim renkingom, nju na startu čeka meč sa Alison van Ujtvank iz Belgije, a ako nju preskoči, ide verovatno na iskusnu Čehinju, dvostruku šampionku Vimbldona, Petru Kvitovu.

Korak po korak, to je recept za sve, pa i za naše devojke, kojima bi svaka pobeda u ovom trenutku mnogo značila.

Sve preko toga, pa i plasman u četvrtfinale, smatrao bi se velikim uspehom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: