Igre XXVIII Olimpijade – 2004. Atina (Grčka)

Iako se Grčka smatra postojbinom Olimpijskih igara, čekalo se punih 108 godina kako bi se one ponovo vratile u kolevku.

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 15.07.2021.

09:00

Igre XXVIII Olimpijade – 2004. Atina (Grčka)
Foto: Profimedia

Nakon 1896. godine i prvih zvaničnih Igara, Atina je 2004. godine dočekala najbolje sportiste sveta, iako se očekivalo da će to biti 1996. godine kada je ipak u Atlanti obeležena stogodišnjica modernog olimpizma.

Epitet istorijskog ove Igre u Atini imale su i zbog činjenice da su po prvi put u istoriji nastupile sve države koje su u tom trenutku imale svoj službeni nacionalni olimpijski savez i bile članice MOK-a, uključujući debitante Istočni Timor i Kiribate.

Takođe, to su bile prve i jedine igre u kojima je Srbija i Crna Gora nastupala pod tim državnim imenom.

Tradicija je da olimpijski plamen kreće iz Grčke i završava u zemlji domaćina, ali je ovog puta zbog poklapanja plamen prvo proputovao celu planetu, a na kraju završio na otvaranju u Atini.

Iako su (pre)dugo čekali na ovaj događaj, Atinjani su se dobrano namučili kako bi ga organizovali usled finansijske krize i dobranog kašnjenja u izgradnji borilišta.
Foto: Profimedia
Na kraju su neka takmičenja čak održana na drevnom stadionu u Olimpiji i ostalo je upamćeno da je prva pobednica na tom zdanju bila kubanska bacačica kugle Jumileidi Kumba.

Olimpijske igre 2004. godine obeležio je krah košarkaške reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i prvi put da čuveni "drim-tim" nije osvojio zlato još od 1992. godine kada je dozvoljeno učešće profesionalnim igračima iz NBA lige.

Istoriju su ispisali Manu Đinobili i fantastični Argentinci koji su, dve godine nakon poraza od Jugoslavije u finalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu, to naplatili u vrhuncu te generacije i osvojili olimpijsko zlato.
Foto: Profimedia
Jedan od zapaženijih rezultata na u Atini ostvarila je, interesantno, kajakašica Bridžit Fišer koja je uz dve osvojene medalje, zlato i srebro, oborila niz rekorda.

Naime, ona je postala prva žena koja je osvojila zlatnu medalju na šest različitih Olimpijskih igara. Takođe, postavila je rekord u razmaku između osvajanja dve zlatne medalje (24 godine) a postala je i prva sportiskinja koja je osvojila dve ili više medalja na pet različitih Olimpijskih igara.

Dugoprugaš iz Maroka Hišam el Geruž je uspeo da kompletira zlatne medalje u disciplinama 1.500 m i 5.000 m, što je pre njega na Olimpijskim igrama pošlo još samo Pavu Nurmiju u Parizu 1924. godine.
Foto: Profimedia

Naši u Atini

Srbiju i Crnu Goru je u Atini predstavljalo 87 članova u 14 sportova, a Igre su završene sa dva odličja i to srebrna. Osvojili su ih strelkinja Jasna Šekarić i vaterpolisti.

Jasna Šekarić se raspucavala za zlato, ali je taj duel izgubila od Elene Kostevič iz Ukrajine. Ipak, nikako nije mogla da bude nezadovoljna svojom petom olimpijskom medaljom u karijeri.

"Delfini" su stigli do finala vaterpolo turnira, ali su ih pred zlatom zaustavili tada siloviti Mađari.

Imali su dva gola prednosti pred poslednju četvrtinu, ali su je izgubili rezultatom 3:0 i sa ukupnih 8:7 ipak morali da se zadovolje srebrnom medaljom. Pripremio – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: