Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 05.08.2021.

18:00

Karate debituje na OI – Srbija se nada medalji

Prvi, a vrlo moguće i poslednji put u Tokiju gledamo karate na Olimpijskim igrama.

Izvor: B92

Autor:B92

Karate debituje na OI – Srbija se nada medalji
Foto: Profimedia/Mutsu Kawamori/AFLO

Karate je jedan od četiri sporta uvrštena u program Igara isključivo za Tokio, a ne trajno. Neće ga biti već na sledećim Igrama u Parizu.

U ovom sportu je na programu osam takmičenja, po četiri u obe kategorije, a u jednoj od njih, do 61kg u ženskoj konkurenciji predstavnika će imati i Srbija.

U pitanju je dvostruka šampionka Evrope i aktuelna prvakinja sveta u kategoriji do 61 kilograma Jovana Preković.

U njenoj kategoriji nastupa deset takmičarki podeljenih u dve grupe, u kojima će se boriti svaka sa svakom.

Po dve najbolje će se plasirati u polufinale, pobednice će se boriti za zlatnu medalju, dok će poražene dobiti brone bez borbe.

Borbe se održavaju na borilištu veličin 8x8 metara, a traju tri minuta ili dok jedan borac ne osvoji osam poena više od protivnika.

Ukoliko bude nerešeno, pobednik je borac koji prvi stigne do sledećeg poena. Ukoliko ne bude poena za tri minuta, pobednika odlučuje komisija od petoro sudija.

Tu su i kazne podeljene u dve kategorije. Takmičar je diskvalifikovan ukoliko dobije četiri upozorenja u bilo kojoj kategoriji, a može biti diskvalifikovan i ukoliko se proceni da je napravio zlonameran potez.

Prekovićeva se nalazi u Grupi B sa Gianom Faruk (Egipat), Btsami Sadini (Maroko), Aleksandrom Grande (Peru) i Anitom Seriginom (Ukrajina).

Egipćanka Faruk je bila šampionka sveta 2014. i 2016, dok Marokanka Sadini stiže na OI kao najbolja afrička karatistkinja.

Jovana je savladala Egipćanku 5:0 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2018.

Peruanka Grande je najiskusnija u ovoj grupi, 31-godišnja karatistkinja dolazi kao šampionka Panameričkih igara, a 2017. je osvojila Svetske igre.

Tu je i Ukrajinka Serigina, evropska šampionka iz 2013, trostruka bronzana sa EP i treća sa Svetskog prvenstva 2016.

Prekovićeva ju je pobedila u finalu EP u maju ove godine 2:0.

Žestoka je konkurencija i u Grupi A, u kojoj je pre svih Kineskinja Sijaojuan Jin, koju je Jovana savladala u finalu Svetskog prvenstva 2018 sa 8:5.

Tu je i Turkinja Marve Čoban, šampionka Evrope iz 2019, a ne sme se potceniti ni Francuskinja Leila Erto, treća sa EP u Poreču ove godine.

Prekovićeva je savladala Turkinju u prvom kolu EP ove godine 1:0, ali i u polufinalu SP sa 4:3.

Takmičenje u kategoriji do 61kg počinje u petak ujutru u 5.28, a Prekovićeva će četvrta na borilište protiv Marokanke Btisami.

Potom će se boriti sa Peruankom Grande, zatim sa Ukrajinkom Seriginom i u poslednjoj rundi sa Egipćankom Faruk.

Takmičenje se završava istog dana, polufinala su od 13.05, a finale u 13.40.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve