Amerikanci ljubomorni na Kineze

Američki mediji već danima kroje liste po ukupnom broju medalja, a ne po broju zlata kako bi ostali ispred Kine.

Izvor: B92
Podeli
EPA/MICHAEL REYNOLDS
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Kinezi prosto dominiraju na ovim Olimpijskim igrama: 32 zlatne medalje, 22 srebrne i 16 bronzanih i ubedljivo su prvi.

Amerikanci su na drugom mestu, oni imaju 25 zlata, 31 srebro i 23 bronze što je ukupno 79 medalja, naspram 70 Kineza.

Opšte je poznato da se uspešnost ne gleda po ukupnom broju medalja, već po broju osvojenih zlata. Ipak, ako pogledamo stanje u američkim medijima, oni su prvi na tabeli, bar u nekim od vodećih medija poput NBC, Njujork Tajmsa, Vašington Posta i Jahua koji je priznao sopstvenu grešku.

Rang listu prave po ukupnom broju medalja, verovatno iz ljubomore jer ne mogu da prihvate činjenicu da se Kina nalazi ispred Sjedinjenih Američkih Država.

Pre pet godina u Riju, u fokusu su uvek bile zlatne medalje, a Amerikanci su bili znatno uspešniji od Kine, koja ih je nadmašila samo 2008. kada je bila domaćin u Pekingu.

Kada osvojite zlato, vaša se himna čuje i vi se spominjete kao pobednici. Primera radi, recimo da zlato vredi 3 poena, srebro 2, a bronza 1.

To je taj čuveni "zlatni standard", pa samo cena zlata u odnosu na srebro i bronzu dovoljno govori: 1.813 dolara je zlato, 818 srebro, a 2.55 bronza iliti bakar.

Kina je s pravom prvoplasirana, dok je recimo, Srbija pala na 42. poziciju sa 1 zlatom, 1 srebrom i 4 bronzane medalje, ali još uvek nije kraj. Tada se "povlači" crta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.