Nova vest
Olimpizam

Utorak, 27.07.2021.

14:15

MOK: Izbeglicama treba pružiti više šansi da se takmiče i zarađuju

Sportistima izbeglicama treba pružiti više šansi da se takmiče i zarađuju, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet.

Izvor: B92

Autor:B92

MOK: Izbeglicama treba pružiti više šansi da se takmiče i zarađuju
Foto: Profimedia

MOK je reagovao posle kritika atletičara koji su napustili olimpijski program.

Nekoliko potencijalnih članova izbegličkog olimpijskog tima propustilo je šansu za takmičenje na Igrama u Tokiju zbog njihove selidbe u Evropu i odbijanja da odu na trening kamp za atletičare u Keniji.

Magazin Tajm preneo je ranije priču atletičara poreklom iz Južnog Sudana, koji je objasnio da je sportistima izbeglicama zabranjeno da imaju sponzore i da zarađuju od trka.

Zvaničnik MOK koji nadgleda izbeglički olimpijski tim Džejms Mekloud ocenio je da je "život evoluirao", kao i sami sportisti i njihove potrebe i dodao da svi "uče kroz ovaj proces".

Prema njegovim rečima, MOK je već stavio na raspolaganje veću količinu novca za podršku svim sportistima i dodao da "shvata da su se očekivanja sportista povećala".

Izbeglički tim u Tokiju čini 29 članova koji se takmiči u 12 različitih sportova, među kojima je i četvoro atletičara iz Kenije.

Jedna nova članica tog tima, Kimia Alizade, propustila je u nedelju šansu da osvoji medalju, nakon što je izgubila u meču za bronzanu medalju u tekvondou.

Šest od tih 29 članova učestvovalo je i na Igrama u Riju 2016. godine.

Kako je najavljeno iz MOK, izbeglički tim biće podržan i poslat i na Igre u Parizu 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve