Nova vest
Olimpizam

Petak, 23.07.2021.

10:45

"Navikli smo da vaterpolisti osvajaju zlato" VIDEO

Slobodan Nikić, bivši srpski vaterpolista, kao i Stefan Nikolić, sportski novinar B92.net, bili su gosti Jutarnjeg programa Prve televizije.

Izvor: SN

Autor: SN

Olimpijske igre u Tokiju počinju u petak 23. jula i trajaće sve do 8. avgusta.

Srbija je u Japan poslala 86 sportista iz 16 različitih disciplina, a o tome su razgovarali gosti u "Jutru" Slobodan Nikić i Stefan Nikolić.

"Olimpijske igre su najvažnije takmičenje za svakog sportistu i imao sam tu sreću da mi poslednja utakmica za reprezentaciju bude finale Igara u Riju i tada smo osvojili zlato. Medalju koju sanjaš kada počneš da se baviš sportom kao mali. U mom slučaju je to jedan od najlepših osećaja pogotovo što sam tada već bio zreo igrač 33 godine i znao da mi je to poslednje takmičenje. O tome sam mogao samo da sanjam... San svakog sportiste je samo učestvovanje, a tek medalja, ja sam imao šansu da tri medalje osvojim", rekao je Slobodan Nikić.

Zbog čega su Olimpijke igre tako posebne?

"To je takmičenje koje se održava na svake četiri godine i vi morate da budete maksimalno spremni, pošto i najmanji kiks može da uništi sve to što ste radili tokom četiri godine i sve pada u zaborav. To je specifično takmičenje, a i taj osećaj u selu gde sa ostalim sportistima, vrhunskim sportistima poput Novaka Đokovića predstavljate Srbiju. To je poseban doživljaj", nastavlja Nikić.

U vaterpolu je grupa malo teža, Australija, Crna Gora, Hrvatska, Španija i Kazahstan.

"Na Olimpijskim igrama nema lakog protivnika i nema lake grupe. To su sad one floskule koje stalno ponavljamo, ali zaista je tako. Kroz istoriju smo i sa Hrvatskom i sa Crnom Gorom odigrali mnogo važnih utakmica, a setimo se samo u Beogradu kako je Australija pružila otpor i odigrala protiv nas na najvišem niovu. Kao i obično nadamo se zlatu od vaterpolista, jer su nas oni na to i navikli", kaže Stefan Nikolić.

Da li pritisak pomaže?

"Ja mislim da ne. Sportistima treba ostaviti tu slobodu da ispune sopstvene ciljeve jer je mnogo teže zadovoljiti sebe i sopstvene ciljeve nego nekoga drugog. Nekako, kada se sve oči upru u nekoga i pritisak je toliko veliki, dešavaju se greške i neispunjenje tih ciljeva i tako se dolazi do razočaranja, što prema mom mišljenju nije baš potrebno", rekao je Stefan Nikolić

U koga se polažu najveće nade?

"U Novaka Đokovića... Recimo, od borilačkih sportova očekujem dosta, poput recimo Zuraba Datunašvilija koga sam intervjuisao nakon osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu. Takođe i džudisti, karatistkinja Jovana Preković, pa i Nina Radovanović jer po prvi put u istoriji imamo ženskog bokserskog predstavnika. Košarkašice i odbojkašice takođe... Ne bih nekog da zaboravim ili nekome pritisak da nabijem, ali očekujemo medalje. Imamo 86 sportista i tu definitivno utiče što košarkaši nisu otišli", smatra Nikolić.

Na portalu B92.net postoji Specijal posvećen Olimpijskim igrama...

"Imamo Specijal koji je, čini mi se, otvoren 15. jula i imali smo veliki broj intervjua, najava, zanimljivih tekstova i priča posvećenim Olimpijskim igrama i u periodu trajanja Olimpjiskih igara će sve biti na našem specijalu",
kaže Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve