Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 22.07.2021.

10:20

Organizatori OI zabranili fotografije klečanja na društvenim mrežama

Organizatori Igara u Tokiju zabranili su svom medijskom timu da na društvenim mrežama postavljaju slike sportiska koji kleče na OI.

Izvor: B92

Autor:B92

Organizatori OI zabranili fotografije klečanja na društvenim mrežama
Foto: Profimedia/Kishimoto/DPPI

Kako prenosi "Gardijan", ova poruka preneta je sa najvišeg nivoa službenicima koji rade u medijskom timu, sa posebnom napomenom da prvi takav slučaj može da se dogodi na utakmici ženskog fudbalskog tima Velike Britanije sa Čileom.

Tako je i bilo, igračice oba tima su uoči meča zaulele klečeći stav u znak protesta protiv rasizma i mržnje na društvenim mrežama, to je viđeno u TV prenosu, a isto su uradile kasnije i igračice SAD i Švedske.

Ipak, nijedna od tih fotografija nije osvanula na Fejsbuk, Tviter i Instagram stranici Olimpijskih igara.

Mnogi zameraju MOK na ovom stavu, posebno ako se imaju u vidu stvari iz prošlosti, poput one sa Igara 1968. godine kada su Tomi Smit i Džon Karlos podigli pesnice u znak protesta protiv tretmana tamnoputih ljudi u SAD.

MOK je nedavno relaksirao pravila, posebno Pravilo 50 koje je ranije zabranjivalo "demonstracije političke, religiozne i rasne propagande na bilo kom olimpijskom borilištu".

Mirni protesti i iskazivanje istih sada su dozvoljeni ukoliko se poštuje protivnik na borilištu.

Otuda su ovom instrukcijom o zabrani postavljanja fotrografija, posebno iznenađeni u ekspediciji Velike Britanije.

Sve još više čudi ako se zna da je predsednik MOK Tomas Bah nedavno na pitanje o klečenju fudbalerki dao pozitivan odgovor.

"To je dozvoljeno, ne krši se pravilo 50. To je regulisano po ovim pravilima".

Da li će biti promene instrukcija narednih dana, ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve