Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 12.07.2021.

18:00

Igre XXVI Olimpijade – 1996. Atlanta (SAD)

Atlanta je organizaciju Olimpijskih igara 1996. dobila u konkurenciji pet gradova, između ostalih i Beograda.

Izvor: MT

Autor: MT

Igre XXVI Olimpijade – 1996. Atlanta (SAD)
Foto: Profimedia

Očekivalo se da će domaćinstvo pripasti Atini, koja bi proslavila jubilej, 100 godina Igara, to se nije dogodilo.

MOK je u pojašnjenju naveo da je stane i broj sportskih borilišta u Atini nedovoljan. Ipak, prestonica Grčke je organizaciju dobila 2004. godine.

Igre su u Atlanti su bile drugačije od ostalih. Po prvi put organizacija je finansirana bez pomoći grada ili države, te je zbog toga, često bila kritikovana da previše komercijalizuje događaj, što nije u duhu olimpizma.

Takmičenje je imalo još neke loše strane – velika saobraćajne gužve, koje su otežavale život sportistima, a ne treba zaboraviti ni eksploziju postavljene bombe, kada je poginula jedna osoba, a oko 100 povređeno.

Igre su imale emotivan početak, pošto je baklju upalio niko drugi nego legendarni Muhamed Ali.

Po prvi put u istoriji, svih 197 priznatih nacionalnih olimpijskih komiteta bilo je predstavljeno na Igrama.

Odbojka na pesku, brdski biciklizam i ženski fudbal debitovali su kao sportovi u Atlanti 1996, dok je Hubert Raudašl postao prva osoba koja se takmičila na devet Igara.

Mari Žoze-Perek pobedila je u trkama na 200m i 400m, čime je postala najuspešnija francuska atletičarka ikada.

Kada smo kod atletike, Amerikanac Majkl Džonson trijumfovao je na istim deonicama, s tim da je na 200m postavio svetski rekord, 19:32.

Turski dizač tegova Naim Sulejmanoglu postao je prvi u ovom sportu koji je osvojio tri uzastopne zlatne medalje.

"Kada jede u restorau, niko ne traži od njega da plati. Kada prekorači brzinu, ne dobija kaznu, a policija mu želi ugodno putovanje", napisao je u šali jedan turski novinar.

Na ovim Igrama je i fudbal postao delimično profesionalan. Odnosno, svaka reprezentacija od tada sme da ima po trojicu profesionalaca, bez obzira na godine i olimpijsko iskustvo.

Očekivano, najuspešnija zemlja u broju medalja bila je Amerika, sa 101, ispred Rusije i Nemačke.

Naša zemlja, pod imenom SR Jugoslavija, vratila se nakon zabrane 1992 – i osvojila četiri odličja, po jedno zlato i srebo, te dve bronze.

Strelkinja Aleksandra Ivošev je uzela najsjajnije odličje, košarkaši su stigli do srebra, dok su treće mesto osvojili, ponovo Ivošev, ali i odbojkaši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

14 h

U fokusu

Vidi sve