Nova vest
Olimpizam

Sreda, 14.07.2021.

21:22

Filipović za B92.net: Tokio kraj poglavlja, Srbija neće mnogo izgubiti

Olimpijske igre u Tokiju biće poslednje za “senatore” najtrofejnije generacije u istoriji vaterpola.

Izvor: Miloš Simanović

Autor: Miloš Simanović

Filipović za B92.net: Tokio kraj poglavlja, Srbija neće mnogo izgubiti
EPA-EFE/MARKO METLAS

Takve navode potvrdio je kapiten “delfina” Filip Filipović, pomalo stidljvo, ali svestan da je vreme da se otvori novo poglavlje posle asova kakvi su Andrija Prlainović, Duško Pijetlović i on sam.

Levoruki bombarder, koji je osvojio sve što se može osvojiti više puta, u razgovoru za B92.net kaže da je idealan scenario odbrana olimpijskog zlata u Tokiju, na oproštaju od reprezentativne kapice.

"Cilj se zna! Ne bi trebalo da bežimo ili se sklanjamo od nekih. Uspeh bi bila bilo koja medalja, a cilj je naravno zlato", iskreno počinje Filipović razgovor za naš portal.

Srbija, za razliku od Rija, ima „paklenu“ grupu sa Španijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Australijom i Kazahstanom.

"Svima je cilj, ne samo da dobiju Srbiju, već da ostvare što bolji plasman ili osvoje Olimpijske igre. Ova generacija je prošla dosta toga zajedno i zna kako da se ponaša na velikim takmičenjima. Da se spremimo i budemo zdravi".

"Ne stare samo vaterpolisti Srbije"

Za godinu dana mnogo toga može da se promeni. Kako je pomeranje OI uticalo na Srbiju? Kome je odlaganje pomoglo u vaterpolu?

"Moramo da sačekamo start Olimpijskih igara kako bismo doneli zaključke. Naravno da određenim igračima nije prijalo odlaganje, ali mislim da smo svi iskusniji, pre svega psihološki, kako da se nosimo sa psihozom, koja će vladati u Tokiju, s obzirom na preliminarne razgovore. Najveća pažnja se posvećuje nečemu što nije sport. Zato možda nije loše što smo godinu dana iskusniji za dril, koji smo prošli kroz klupske sezone"

A onda je i dodatno pojasnio – pravo u centar.

"I mi smo stariji, isto kao ostali. Vreme teče podjednako za sve... Na nama je da pokažemo koliko vredimo i da se ne osvrćemo na ostale previše“.

"Drago mi je što se od nas uvek traži zlato"

Vaterpolisti su razmazili Srbiju jer su toliko uspeha i sreće doneli narodu. Upravo taj isti narod „priznaje“ samo najsjajnije odličje, iako bi svako bilo nešto s kojom se piše istorija i pamti rezultat. Da li te nervira takva percepcija naroda, bez obzira na to što ste i sami „krivi“?

"To se prožima dugo godina i drago mi je zbog toga. To znači da ova nacija i samim tim OKS znaju od koga mogu najviše da očekuju. Da li će to biti? Videli smo na Evropskom prvenstvu prošle godine smo bili peti. To što smo favoriti na svakom turniru nije garant da ćemo doći do cilja. Moramo da gledamo pre svega nas, a ostali neka razmišljaju o nama i nekim drugima. Mislim da smo uvek bili najjači kada smo se posvetili sebi".

Činjenica je da je u ovom prelepom sportu iz godine u godinu konkurencija sve jača. Hrvatska, Španija, Mađarska, Italija, tu je i Crna Gora, potom nezgodne Australija i SAD...

"Olimpijske igre su izuzetno stresno takmičenje. Kruna karijere svakog sportiste... Ko god je tamo, a na sve to ima zaista puno pretendenata. Mi smo u grupi sa favoritima, ali i nekima od kojih se ne očekuje toliko, a koji su po kvalitetu među četiri ekipe u svetu“.

Tim Dejana Savića je na prošlim Igrama u Riju sporo krenuo, a onda „mleo“ rivale kako je turnir odmicao, sa kulminacijom moći u finalu s Hrvatskom.

"Rio se neće ponoviti. Moramo da budemo mnogo trezveniji“, aludirao je Filipović na to da je Srbija završila tek kao četvrta u prvoj fazi.

"Grupa nam je takva da moramo da budemo na nivou od starta. Olimpijski turnir traje dve nedelje, imamo vremena da se ukoliko ne daj Bože ispravimo grešku. Do četvrtfinala, gde svi znamo da je svaka utakmica kao finale“.

Kraj najveće ere

Za kraj smo ostavili i onaj deo o kome vaterpolista Olimpijakos ne voli toliko da priča. Ali sada se pomalo „otvorio“. Tokio je samo kraj jednog poglavlja, poručio je Filipović.

"Kraj poglavlja, naše generacije... Ali što se tiče samog kvaliteta nećemo izgubiti previše. Vidimo ko je iza nas... Jedan veliki deo generacije se oprostiti i voleli bismo da se oprostimo na najbolji način“, skromno je zaključio Filipović.

Kao da se ne radi o živim legendama svetskog vaterpola koje ovaj sport nije video.

Šampione svega i ljubimce razmažene Srbije.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve