Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 12.07.2021.

18:30

Stjepanović za B92.net objasnio zašto nije ponovio "Berlin 2014"

Velimir Velja Stjepanović će se na predstojećim Olimpijskim igrama takmičiti u disciplini 200 metara slobodnim stilom, ali i štafeti 4x100 kraul.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Stjepanović za B92.net objasnio zašto nije ponovio
Foto: Profimedia

Najveće uspehe napravio je pre sedam godina na Evropskom prvenstvu u Berlinu, kada je osvojio dve zlatne medalje.

U Tokiju je planirao da učestvuje i u trci na duplo kraćoj deonici (100m), međutim, nju će plivati kolega iz reprezentacije Andrej Barna, Subotičanin, koji je normu izborio nedavno na EP u Budimpešti, kada je imalo srušio nacionalni record Milorada Čavića.

"Osim, 4x100 kraul štafetu, za koju smo se kvalifikovali u Budimpešti. Bili smo ukupno 14. u svetu u ovoj discipline. Ja i još tri momka ćemo plivati to, tako da imam dve trke u suštini. Hteo sam eventualno 100 kraul, ali pošto je Barna uzeo normu, ja ne mogu da plivam. On je ozbiljno isplivao tu stotku i očekujem da će plivati još brže u Tokiju", rekao je Stjepanović za B92.net.

Rezultate iz Berlina 2014. Velja nije uspeo da ponovi na velikoj sceni, a kako kaže za B92.net, ima mnogo razloga za to.

"Ima mnogo stvari. Nema garancija u sportu. Jednostavno nekad ne ide, imao sam takvih problema. I jednostavno nije nikad leglo kako treba. U to vreme u Berlinu sam bio maksimalno spreman i fizički I psihički, a na primer u Riju sam bio i fizički spremniji, ali ne i psihički. Pao sam bio zbog trenera, odnosa sa njim… Ima mnogo stvari što utiču na to. Ove godine sam sasvim solidno plivao. Imao sam i nekih problema. Povreda, preležao sam koronu. Na osnovu toga sam jako dobro otplivao u Budimpešti na EP. Svaki dan dajem sve od sebe, to uvek činim. Šta to donosi u vezi plasman – ne znam. Ako mogu da se približim najboljem vremenu, to je već, tu negde u pola sekunde možeda znači i medalju", istakao je on.

Pandemija koronavirusa je imala uticaja u svim sferama. Ali, da li je nešto dobro donela?

"Dobio sam godinu dana da se pripremi za takmičenje. Teško je, pola-pola. Imali smo godinu dana, ali isto tako imamo godinu dana manje za sledeće Olimpijske igre. Treba da se gleda pozitivno i šta može da se izvuče iz toga. Manje sam gledao šta propuštam, već na ono šta mogu da uradim, da ostanem fit, spreman. Realno, to nije tako lako, posebno za vodeni sport. Moraš u bazen svaki dan, jednostavno izgubiš osećaj ako ne bude tako", dodao je on.

Velju smo pitali da li ima želju da nekog sportistu, domnaćeg ili stranog, upozna u olimpijskom selu u Tokiju.

"Upoznao sam svakog kog sam želeo. Đokovića sam više puta sreo, pričali smo. Mislim da će biti druženje jako teško. Nećemo imati puno vremena. Posebno za plivanje. Mi smo odmah prvog dana takmičenja. Ne znam kako će sve to izgledati. Imali smo takmičenja, karantine, mehur. Mislim da to neće imati uticaja na nas", zaključio je Stjepanović.

Velja Stjepanović će na Igrama nastupiti u nedelju, 25. jula, kada su na programu kvalifikacije u disciplini 200 metara slobodno, ali i štafeta 4x100 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve