Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 01.08.2021.

16:45

Skandal u Tokiju – Beloruskinja neće kući, traži azil VIDEO

Beloruska sprinterka Kriscina Cimanouska pozvala je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da se uključi u njen slučaj.

Izvor: B92

Autor:B92

Skandal u Tokiju – Beloruskinja neće kući, traži azil VIDEO
Foto: Profimedia

Ona je izjavila da je uklonjena iz nacionalnog tima i odvedena na aerodrom u Tokiju protivno svojoj želji, a zbog kritika koje je upitila nacionalnim trenerima.

"Tražim pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta", rekla je Cimanouska u videu objavljenom na kanalu Telegram Beloruske fondacije za solidarnost u sportu.

Telegram je grupa koja podržava sportiste koji su u zatvoru ili su skrajnuti zbog svojih političkih stavova, preneo je Rojters.

"Postoji pritisak na mene. Pokušavaju da me izvuku iz zemlje bez moje dozvole. Tražim od MOK-a da se uključi", poručila je ona.

Ona je snimila video u kojem je tražila da se Međunarodni olimpijski komitet uključi u ovaj slučaj. Objasnila je da su joj treneri rekli u nedelju da ode u sobu i da se pakuje.

"Izbačena sam iz tima jer sam pričala na Instagramu o nemaru naših trenera", njeno je objašnjenje. "Neke od devojaka nisu došle ovde da se takmiče jer nisu imale dovoljno urađenih doping testova", rekla je ona.

"Trener mi je rekao da je došlo naređenje 'odozgo' da me odstrane iz tima", dodala je, uz objašnjenje da je tražila od članova beloruske dijaspore u Japanu da joj pomognu na aerodromu.

"Dejli mejl" je objavio kako je ona ostala uz japanske policajce na aerodromu u Tokuju i da je nezvanično zatražila da dobije azil u Nemačkoj ili Austriji, jer se plaši da se posle svega vrati u zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve