Ukrajinska teniserka o Rusima: Osećamo se diskriminisano

Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk kritikovala je odluku MOK-a da dozvoli takmičenje sportistima iz Rusije i Belorusije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

* "Ne želimo ruske sportiste"

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je preporučio sportskim organizacijama da dozvoli Rusima i Belorusima da nastupaju, ali kao neutralni sportisti.

"Mnogo toga je rečeno, ali moram istaći ono što nismo iznosili u javnost, a to je da se od prošle godine borimo za izbacivanje Rusa i Belorusa iz našeg sporta. Nažalost, mi nismo nezavisni igrači i praktično sve zavisi od WTA i ATP pa nemamo mnogo moći", rekla je Kostjuk.

Predsednik MOK Tomas Bah je iskoristio upravo Kostjuk kao primer zbog njenog odbijanja da se rukuje na Ruskinjom Varvarom Gračevom na nedavnom turniru, kao primer sportista koji se takmiče uz otpor.

"Imamo sistem rangiranja u sportu i ako bih ja odbila da igram protiv Ruskinja i Beloruskinja, gubila bih poene i moja bi karijera praktično bila gotova. Pričali smo sa organizacijom o ovoj temi, da nećemo učestvovati na turnirima sa njima jer je to preporuka našeg saveza, kao u svim drugim sportovima. Njihov odgovor je bio da će nam zamrznuti renking i kada se rat završi možemo se vratiti takmičenju. To je smešno čuti i osećamo se izuzetno diskriminisano cele ove godine od raznih organizacija, uključujući WTA, ITF i tako dalje",
kaže Ukrajinka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.