Opelka udario po ATP: Manipulišu informacijama, jedini nemamo udruženje

Rejli Opelka, jedan od tenisera koji se najviše bore za prava igrača, još jednom je javno kritikovao rad ATP.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Amerikanac ih je ovog puta optužio da "manipulišu informacijama" vezanim za nagradne fondove na turnirima.

ATP je ranije izašao sa podacima kako su za 2020. povećali nagradni fond na 158,7 miliona dolara što je za 13 odsto bilo više u odnosu na godinu pre.

Što se tiče 2023. godine, beleži se porast od 37,5 miliona, tačnije fond iznosi 217,9 miliona dolara.

Objašnjavajući taj porast, Opelka je rekao da se manipuliše informacijom i da se ne radi o stvarnom porastu naagrada već o preraspodeli.

"Videćete mnogo informacija na kojima stoji da se došlo do porasta u 2021. u odnosu na godinu pre. Sa mnogo informacija se jako manipuliše. Recimo, u Majamiju je ove godine porastao nagradni fond u odnosu na 2021. To je velika brojka, ali kaže se da je to porast, ali to nije novi novac, samo je preusmeren", kaže Opelka za podkast Krega Šapira.

On je rekao da je pobednik Majamija iz 2021. godine dobio istu nagradu kao i pobednik iz 1996. godine, pitajući se gde je ta povišica završila.

"Pobednik u Majamiju 2021. dobio je isto novca kao pobednik iz 1996. To je veliki problem. Ja ću prihvatiti napade, baš me briga, ali mislim da neće doći u tačku da se nose sa hiljadu igrača na Turu", dodao je Opelka.

Još jednom je podržao rad Đokovićevog PTPA. "Mislim da je to prava ideja. Mi smo jedini sport bez igračke unije. Ono što je komično je to da su PTPA smatrali kontraverznom. Pazite, mi smo jedini sport koji nema svoje igračko udruženje. Pogledajte samo druge sportove, zaista je smešno da smo jedini koji nemamo svoje udruženje", jasan je Opelka.

Osvrnuo se i na kritike koje pojedini igrači imaju prema podlogama na kojima se igra.

"Igrači se danas žale mnogo više. Nisam bio prisutan osam meseci, ali stvari izmiču kontroli. Indijan Vels je jedan od turnira sa najsporijom podlogom na kojima sam igrao, ali ona iz Bostona sa Lejver kupa 2021. je najsporija. To su, bez sumnje, bili najluđi uslovi u kojima sam igrao. Mnogi turniri imaju spore terene, posebno u dvorani. Ali tako tenis evoluira. Uđite u glavu Rafe Nadala. On će pobediti bez obzira na sve, naći će način. Ne voli da gubi. Ako povećate brzinu terena, Rafa će se prilagoditi. Naučiće kako da servira brže, napašće lopticu ranije, možda promeniti grip na forhendu. Tako tenis napreduje", zaključio je Opelka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.