Nova vest
Tenis

Subota, 19.11.2022.

16:46

Đoković cilja rekord o kojem Federer i Nadal nisu mogli ni da sanjaju

Srpski teniser Novak Đoković može da ispiše stranice istorije ukoliko osvoji Završni turnir u Torinu.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Đoković cilja rekord o kojem Federer i Nadal nisu mogli ni da sanjaju
AP Photo/Antonio Calanni

Đoković se pobedom nad Tejlorom Fricom plasirao u finale Torina, u kojem će u nedelju igrati protiv boljeg iz okršaja Rud – Rubljov (subota, 21.00).

Asocijacija teniskihi profesionalaca (ATP) je ove godine značajno povećala nagradni fond za Završni turnir, a zbog toga bi najviše mogao da profitira srpski teniser.

Ukupan nagradni fond je 14,75 miliona dolara, što je 103 odsto više od prošlogodišnjeg izdanja turnira, odnosno 64 odsto više od 2019. godine, što je poslednje ATP finale pre pandemije virusa korona.

Samim tim povećan je i nagradni fond za osvajača, koji može, ako turnir osvoji bez izgubljenog meča, da inkasira 4.740.300 dolara, odnosno 105 odsto više nego 2021.

Upravo bi to mogao da bude Đoković, koji je pre Frica pobedio i Cicipasa (2-0), Rubljova (2-0) i Medvedeva (2-1).

Ukoliko najbolji srpski sportista trijumfuje i u nedelju, odneće najveći nagradni fond za šampiona nekog turnira u istoriji tenisa.

Pored toga, Novak je sa 4/4 obezbedio 1.000 ATP bodova, a ako savlada Ruda dobiće još 500.

On je na ATP uživo listi trenutno na petom mestu, što je napredak od tri pozicije od aktuelnog poretka, a na tom mestu će i završiti aktuelnu sezonu.

Plasmanom u finale Novak je postao i drugi najstariji finalista u istoriji završnih turnira sa 35 godina, iza samo drugoplasiranog iz 1978. godine Artura Eša, koji mu je "pobegao" za čitavih šest dana.

Trijumf u finalu doneo bi mu i epitet najstarijeg šampiona ATP finala ikada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve