Nova vest
Tenis

Petak, 13.05.2022.

10:43

Karlos Alkaras – preko Đokovića i Nadala do teniskog vrha

Pobedom nad Đokovićem i Nadalom uzburkao je svet tenisa. I iako još uvek nije osvojio previše titula, španski teniser Karlos Alkaras na dobrom je putu ka vrhu.

Izvor: B92

Autor:B92

Karlos Alkaras – preko Đokovića i Nadala do teniskog vrha
AP Photo/Paul White

Rođen je u Mursiji na jugoistoku Španije. Baš kao i teniska zvezda Rafael Nadal, počeo je da stiče popularnost i privlači pažnju publike već kao veoma mlad. Alkaras je upravo napunio devetnaest godina, a ove godine već je osvojio četiri turnira i to u Rio de Žaneiru, Barseloni, Majamiju i u Madridu. Poslednja dva su mastersi, što je rang odmah ispod grend slamova.

"Ja sam neko ko je jasno postavio sebi cilj, a to je da postanem broj jedan u svetu", kaže Španac. Pobedom u Madridu, Alkaras je napredovao sa devetog na šesto mesto na svetskoj rang listi. U 2019. godini bio je 591.

Intenzivni treninzi sa Fererom

U svet profesionalnog tenisa ušao je 2018, a prošle godine osvojio je svoj prvi ATP-turnir u Umagu u Hrvatskoj. Na US Openu došao je do četvrtfinala.

Intenzivnim treninzima i posebnom ishranom dobio je na mišićnoj masi.

"On nije samo dobar teniser, već i odličan sportista generalno. Dostigao je idealnu telesnu formu", kaže njegov kondicioni trener Alberto Lijedo.

Mlada nada Španije od svoje 15. godine radi s trenerom Huan Karlosom Fererom – čovekom koji je tokom igračke karijere osvojio i grend slem, Otvoreno prvenstvo Francuske 2003. godine.

Alkaras priznaje da je, kada je prešao kod Ferera, bio tvrdoglav i težak za rad. "Huan Karlos je imao težak zadatak sa mnom. Bilo je haotično".

Ipak, trud se isplatio. Njegovi udarci su jaki, a razumevanje igre besprekorno.

Trenutno najbolji teniser sveta?

Jakim forhendom Španac redovno šalje loptu preko mreže prosečnom brzinom od 125 kilometara na čas, a i dvoručnim bekhendom postiže slične brzine. Njegov servis je intenzivan i spektakularan, skoro savršen.

"Karlitos" – tako kaže da želi da ga zovu – ne beži od rizika i svojim stilom igre pleni publiku.

"Kada izađem na teren kažem sebi da moram da budem hrabar i agresivan". Alkaras ističe da ne pokušava da igra na sigurno, da ne čeka na greške protivnika. "Ukoliko izgubim, to nije zato što nisam bio dovoljno hrabar".

Španac je u Madridu pobedio čak dvojicu iz "velike trojke" teniskih šampiona: savladao je i Nadala i Đokovića. Čak ni trenutno najbolji nemački teniser, olimpijski šampion Aleksandar Zverev, trenutno treći na ATP-listi, nije imao šanse u finalu. I Zverev i Đoković su se posle tog turnira složili da je Alkaras trenutno najbolji teniser na svetu.

Favorit na Rolan Garosu

Zbog impresivne igre, Alkaras je trenutno najveći favorit za osvajanje Otvorenog prvenstva Francuske, Rolan Garosa. Taj grend slem turnir počinje 22. maja u Parizu. Tamo bi ponovo mogao da zaigra protiv Nadala, 35-godišnjeg Španca koji je francuski turnir osvajao čak 13 puta i smatra se gotovo nepobedivim na šljaci. Nadal je ove godine već osvojio prvi grend slem turnir u godini, Australijan Open u Melburnu.

Alkaras je nedavno izjavio da on u finalu ne igra, već ga pobeđuje. Kaže da to nije arogancija, već strastveni pristup svom poslu. S dozom zdravog samopouzdanja, mlada nada Španije polako korača ka svetskom vrhu belog sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve