Nova vest
Tenis

Utorak, 04.01.2022.

13:00

Kako je Đoković "pobedio" Australiju?

Vest koja se dugo čekala stigla je ovog utorka – Novak Đoković je potvrdio da će učestvovati na Australijan openu 2022. godine.

Izvor: SS

Autor: SS

Kako je Đoković
Foto: Profimedia

Prvi Grend slem u sezoni se održava od 17. do 30. januara i najbolji teniser sveta će braniti trofej osvojen prošle godine, ali i pokušati da dođe do rekordnog 10. pehara u Melburnu.

Time bi, takođe, postavio novi rekord po broju ukupno osvojenih titula na najvećim turnirima, pošto ih trenutno ima 20, baš kao i Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Dugo je trajala neizvesnost oko toga hoće li Đoković ići u Melburn, gde država Viktorija ne dozvoljava dolazak osoba nevakcinisanih protiv koronavirusa.

Novak, kao neko ko se još na početku pandemije izjašnjavao kao protivnik vakcinacije, ipak je uspeo da "pobedi" zakone države i učestvovaće na svom omiljenom Grend slemu.

Tu mogućnost dobio je zahvaljujući medicinskom izuzeću, a koje je najavljeno da će dobiti određeni igrači.

Od direktora turnira Krega Tajlija su još sredinom decembra stigle te najave, ali je on od tada gotovo na svakodnevnom nivou bio čvrstog stava i "lopticu" prebacivao na Đokovića u smislu da bi morao da se odluči da li će se vakcinisati ili ne.

"Usko sarađujemo sa vladom Viktorije kako bismo uspostavili fer i nezavisne protokole za medicinsko izuzeće i to će nam omogućiti da imamo Australijan open koji je siguran i u kom će svi uživati. Proces će voditi nezavisni stručnjaci i slučaj svakog igrača će biti razmotren", rekao je tada Tajli.

Pre samo dva dana se Tajli ponovo oglasio povodom Novakovog slučaja.

"Što se tiče samog Novakovog statusa, mislim da ćemo dobiti ishod u narednih nekoliko dana. U suprotnom, brzo će postati kasno da se pojavi i da igra na Australijan Openu. Još vrlo malo je ostalo da se sve odigra", rekao je Tili.

Slučaj je vodila medicinska komisija od tri člana, ali nije bilo nikakvih naznaka da je Đoković podneo zahtev da uđe u proces izuzeća.

Bilo je potrebno proći početnu fazu, potom i drugu na komisiji koju je odredila Vlada Viktorije, pre nego što se prijava preda australijskom registru imunizacije.

Svima je garantovano da će im biti zaštićena privatnost, bez objave da li su igrači vakcinisani ili ne.

I onda je stiglo iznenađenje, za srpske navijače svakako pozitivno, kada se ovog jutra oglasio sam Novak i potvrdio da je dobio priliku da igra.

"Prijalo mi je da budem sa svojom porodicom i dragim ljudima, odmorio sam se od veoma duge i uspešne sezone 2021. Sada krećem u Australiju jer sam dobio izuzeće i spreman sam da živim i dišem tenis narednih par nedelja takmičenja. Hvala svima na podršci", napisao je Đoković na Instagramu.

Iz Novakovog PR tima nam je potvrđeno da je prvi reket sveta prethodnih nekoliko dana proveo u Marbelji, gde je bio izolovan i trenirao je čekajući da dobije dozvolu.

Kako je ona stigla, sledi napad na ispisivanje istorije, što evidentno raduje i samog Đokovića, ali i sve njegove pristalice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

192 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve