Nova vest
Tenis

Petak, 15.10.2021.

14:35

"Prestaću da igram ako ne budem bio fizički i mentalno svež"

Rafael Nadal je rekao da će se povući ukoliko ne bude smatrao da je u stanju da igra punom snagom.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Foto: Profimedia/Mitchell Layton

Španski teniser je u opširnom intervju za japanski magazin Bunšun pričao o tome šta radi kada se odmara i kako vidi završnicu svoje karijere.

Na podsećanje da Rodžer Federer ima 40 godina i pitanje da li vidi sebe kako igra u tim godinama, rekao je da ne može da proceni šta će se desiti.

"Ne mogu ništa da predvidim u ovom trenutku. Pokušavam da ne mislim o svojim godinama. Ukoliko ne budem svež fizički i mentalno, povućiću se. Pitam se samo koliko će proći vremena pre nego što se to dogodi. Razumem koliko sam srećan što ovako dugo igram. Zahvalan sam tenisu na tome", kaže Rafa.

Rekao je da će i po povlačenju ostati u svetu sporta.

"Ja sam u sportskoj industriji. Imam svoju akademiju koja će me držati u kontaktu sa tenisom. Volim da pomažem mladima. Imaću više vremena za svoju fondaciju, koja pomaže decu sa problemima u razvoju. Uopšte se ne plašim života posle tenisa", priznao je Španac.

Teniser iz Manakora je u istom intervjuu otkrio i da rado praktikuje meditaciju i jogu, što mu pomaže da se opusti i koncentriše, te da se često odmara tako što satima gleda golf na TV.

Rekao je i da se kao dečak divio mečevima Samprasa i Agasija, od kojih je kaže naučio kako da igra agresivno (Sampras) i da bude borben i strpljiv kao Agasi, ali da je uvek želeo da bude originalan i da nikada nije kopirao stil bilo kog igrača.

Dodao je i da čezne za vremenima iz sedamdesetih godina kada je igrao Ilie Nastase i kada se više pažnje poklanjalo taktici i umetnosti igranja nego sirovoj snazi.

"U to vreme, igra na osećaj i taktika bili sz važniji nego sada. Bilo je više ofanzivne i defanzivne igre pre poentiranja, strpljenje je bilo na testu. To nedostaje modernom tenisu. To se još može na šljaci, ali je nemoguće na travi i bržim podlogama. Tenis postaje brži", smatra Rafa.

Pobornik je i promena u pravilima igre kako bi se igra usporila.

"Morali bi da razmislimo o servisu u nekom momentu, jer su igrači sve viši i servisi su sve snažniji. Ako ja ne mogu da nađem rešenje da vratim servis, zabrinut sam da bi uskoro mečevi mogli da se rešavaju isključivo servisima. Mislim da bi se sve pogoršalo za desetak godina. Možda bi bilo dobro da se testira nešto poput mečeva gde imate samo prvi servis. Treba testirati sve i videti kako ide. Ja sam za inovacije u tenisu. Mislim da bi bilo dobro probati tako nešto prvo na manjim turnirima", jasan je Nadal.

Ponosan je što je u vrhu iako ima 35 godina.

"Mnogi stručnjaci su kritikovali moj stil igre smatrajući da mi oduzima mnogo energije i očekivali su da neću dugo opstati na Turu. Ne zaboravite to. Bilo je trenutaka kada sam bio zabrinut da bi mogli biti u pravu. Dokaz da nisu je da ja i dalje igram sa 35 godina. Osvojio sam 20 grend slem titula, 13 od toga na Rolan Garosu. Kada sam postao profesionalac sa 15 godina nisam ni sanjao da ću uspeti tako nešto. Ako iskusite vreme kada ne vidite budućnost zbog toga što ste povreženi i potom se vratite na vrh posle toga, pobeživanje postaje još jači osećaj. Radujem se novim uspesima", zaključio je bivši broj jedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve