Nova vest
Tenis

Utorak, 01.06.2021.

14:46

Rumenige odlazi: Kraj jedne ere, ali i dostojna zamena

Izvršni direktor fudbalskog kluba Bajern iz Minhena Karl-Hajnc Rumenige napustiće funkciju šest meseci ranije, a zameniće ga legendarni golman Oliver Kan.

Izvor: B92

Autor:B92

Rumenige odlazi: Kraj jedne ere, ali i dostojna zamena
EPA/ALEXANDER HASSENSTEIN / POOL

Rumenige je od kluba tražio da 30. juna ode sa funkcije, a ne 31. decembra kako je planirano, navodi se u današnjem saopštenju Bajerna.

"To je strateški najrazumnije i logično vreme. Pribiližavamo se kraju finansijske godine, a istovremeno počinje nova faza sa novim stručnim štabom. Za novu sezonu trebalo bi od početka da bude zadužen Oliver Kan kako novi izvršni direktor", rekao je Rumenige.

Novi trener Bajerna biće Julijan Nagelsman, koji je došao iz Lajpciga. On je na klupi zamenio Hansija Flika, koji je predvodio ekipu do dve uzastopne šampionske titule. Flik će preuzeti reprezentaciju Nemačke po završetku Evropskog prvenstva.

Rumenige, koji je svojevremeno odigrao 310 utakmica i postigao 162 gola za Bajern u Bundesligi, postao je potpredsednik kluba 1991. godine. Otkako je 2002. godine postao izvršni direktor, Rumenige je pomogao Bajernu da poveća promet sa 176 miliona evra na 679 miliona.

Za vreme njegovog mandata na mestu izvršnog direktora Bajern je osvojio Ligu šampiona 2013. i 2012. godine, kao i 14 titula u Bundesligi i 10 trofeja u Kupu.

Kan je od 2019. godine u Nadzornom odboru Bajerna i planirano je da 2022. godine postane izvršni direktor, ali će tu funkciju preuzeti 1. jula.

"U poslednjih 18 meseci upoznao sam se sa svim aspektima kluba, dobro znam kako funkcioniše Bajern i kakvi izazovi nas očekuju", rekao je Kan.

Kan je došao u Bajern 1994. godine iz Karlsruea i sa minhenskim klubom osvojio osam šampionskih titula u Bundesligi, osam trofeja Kupa i Ligu šampiona 2001. godine.

Za reprezentaciju Nemačke odigrao je 86 utakmica i osvojio Evropsko prvenstvo 1996. godine, a bio je finalista Svetskog prvenstva 2002.

On je u tri navrata proglašen za najboljeg golmana sveta i četiri puta za najboljeg evropskog golmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve