Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 29.03.2021.

10:00

"Hodao sam bos, noge su mi krvarile. Prodavao sam pomorandže da bih kupio patike"

Mladi teniser Lebelo Mosete, ispričao je svoju priču.

Izvor: SN

Autor: SN

Foto: Profimedia

Lebelo Mozele je teniser iz Lesota, koji poseduje i svoju tenisku akademiju.

Njegov put nije bio nimalo lak:

"Počeo sam da igram tenis u Lesotu, u Africi, kada sam imao samo šest godina. Prvo sam bio plivač, ali su tamo naplaćivali 5 centi članarinu, dok je moja petočlana porodica živela od 80 dolara. Moj stariji brat je počeo da igra tenis i ja sam bio fasciniran kada sam video da on sa treninga donese loptice i prodaje ih u selu. Patike sam dobijao jednom godišnje, uglavnom za Božić i često sam išao bos i noge bi mi krvarile. Onda uzmem par dana da odmorim i opet sve ispočetka. Imao sam samo devet godina..:", počinje priču Lebelo Mozele za "Behind the racquet".

"Kada sam napunio deset godina, prestao sam da igram tenis kako bih mami pomogao da prodaje odeću na ulici i kako bih zaradio nešto novca za porodicu i sa deset godina sam postao čovek. Jedan od mojih trenera je došao u našu kuću kako bi sa roditeljima razgovarao o mom teniskom talentom i roditelji su me vratili na teniske treninge. Prodavao sam pomorandže kako bih kupio patike za tenis"

"Kada se taj trener preselio u drugi grad, moji snovi su se srušili. Ipak, posle godinu dana, pozvao me je da živim sa njim u toj kući, kaže da će biti mesta za mene. Jedan od njegovih igrača je dobio stipendiju i otišao u Ameriku da studira, pa sam znao šta želim da postignem. Niko ranije nije igrao tenis u Lesotu, tako da je to bilo prilično ludo. Kralj Lesota je čak pomogao da se organizuje let, a čak je moja majka skupila oko 20 dolar za moj put i kada sam došao na koledž svi su išli u Volmart po neophodne stvari, a jedini ja ništa nisam kupio. Kada su me pitali zašto, iskreno sam im rekao i onda sam od trenera dobio neku ćebad koju bih koristio"

"Tokom moje prve godine studija, imao sam dva čudna posla i radio oko 35 sati nedeljno, iako sam bio student i sportista. Morao sam da radim, nisam imao punu stipendiju i mnoge stvari sam morao sam da platim, a opet sam morao da imam dobre ocene kako bih za narednu godinu dobio školarinu. Izneo sam četiri godine studija, zaradio diplomu i sada sam profesionalni teniser, a imam čak i svoju akademiju u Tampi", ispisao je Lebelo Mozele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

8 h

U fokusu

Vidi sve