Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 08.03.2021.

10:00

ATP, ipak, opširan: Zlatno dete

Asocijacija profesionalnih tenisera (ATP) posvetila je ogroman tekst Novaku Đokoviću i obaranju rekorda u broju sedmica na prvom mestu.

Izvor: MT

Autor: MT

ATP, ipak, opširan: Zlatno dete
EPA-EFE/JAMES ROSS

Članak počinje sa pričom od Novakovih dečačkih dana, pa sve do vrha belog sporta.

Srpski teniser je svoju tenisku priču započeo 1992. godine na Kopaoniku, u teniskom kampu čuvene Jelene Genčić.

Ona je trenirala Moniku Seleš, a nakon samo jednog treninga, videla je potencijal i talenat u Novaku.

"Imate zlatno dete... Do njegove 17 godine on će biti među prvih pet na svetu", rekla je Genčićeva Novakovim roditeljima tada.

Đoković je, ipak, "procvetao" kasnije nego što je predvidela, a njegov napredak na listi do 17. godine išao je do 128. pozicije u ATP karavanu.

U tekstu se dalje kaže "Pi bilo kom merilu, Srbija je u to vreme bila siromašna zemlja, sa BDP-om po glavi stanovnika od samo 2.767 dolara. Ali, evo, 30 godina kasnije, suočavamo se sa izvanrednim podvigom koji čak ni Jelena Genčić nije mogla da zamisli: dečak iz siromašnog podneblja zahvaćenim ratom, sada je na prvom mestu večne liste ATP-a u broju nedelja na prvom mestu – 311, duže nego bilo ko u ovom sportu“.

Samo 26 tenisera je od 1973. bilo na prvom mestu ATP rang liste, ali niko se toliko dugo nije zadržao kao Novak.

"Snažno se borio protiv konkurencije, a njegovi roditelji su davali drska predviđanja, koja su izgledala neverovatno. Jeo je vimbldonsku travu, cepao majicu, preklinjao da se prepozna njegov sjaj, slao poljupce... Nije se izvinjavao i govorio je iz srca."

Prvo putovanje ka vrhu bilo je kao ono na Mont Everest. 2011. je pobedio Endija Marija i Rodžera Federera na putu ka Australijan openu, zatim je ponovo bio bolji od Švajcarca u Dubaiju, a isto je učinio, uz trijumf nad Nadalom, u Indijan Velsu.

Španca je pobedio i u Majamiju, Madridu, Rimu, a nakon Vimbldona je seo na tron.

"Za ovo sam rođen, da budem teniski šampion. Svi znamo situaciju u našoj zemlji, kako je bilo sa ratovima. Imali smo težak put koji nas je mentalno ojačao", rekao je Đoković tada.

Posle te pobede, u Beogradu ga je dočekao 100.000 ljudi, da proslavi uspeh sa njim.

Da bi se shvatilo Novakovo dostignuće, treba da se pogleda u kojoj eri svetskog tenisa on igra. Tu su Rodžer Federer i Rafael Nadal, jedni od najboljih igrača ikada.

Pored Švajcarca i Španca, još samo šestorica tenisera je na prvom mestu bilo više od 100 nedelja – Andre Agasi, Bjorn Borg, Džon Mekinro, Džimi Konors, Ivan Lendl i Pit Sampras.

Nije bilo lako, naročito kada vidimo 2017. godinu, probleme sa povredom, zbog koje je Novak razmišljao i da okonča karijeru.

Srećom, tu odluku nije doneo. Ispao je iz Top 20, vratio se i pokazao da su najbolji dani tek pred njim.

Đoković se vratio na pravi put, 2019. je pretekao Konorsa i Lendla, a onda i dečačkog idola – Samprasa.

Ispred je bio još samo Rodžer Federer. Švajcarac je prvi put na čelu liste bio sa 22, Novak sa 24. Federer je 100. nedelju na vrhu dočekao sa 24, a Novak sa 26 godina. Federer je 300. nedelju započeo sa 31, a Novak sa 33 godine.

Federer i Nadal imaju više Grend slemova, navijača, ali to je ono što Đokovića i dalje gura napred.

"U našem sportu, osvajanje Grend slemova i što duži period na prvom mestu ATP liste su dva najveća cilja", rekao je Đoković prošle godine, kada je pretekao Samprasa.

Da li će ostati dovoljno gladan da gura i dalje? Zašto da ne? Još ima rekorda koje treba da obori.

"Pokazao je da veliki šampion može da dođe iz bilo kog dela sveta. On nije rođen kao šampion, borio se za to", zaklučuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve