Nova vest
Tenis

Sreda, 20.01.2021.

17:40

Eurosport u odbranu Đokovića: Zašto je kritika prema broju 1 nepravedna?

Pismo javnosti Novaka Đokovića, koje je tokom dana objavio putem društvenih medija, izazvalo je dosta pozitivnih ocena.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Eurosport u odbranu Đokovića: Zašto je kritika prema broju 1 nepravedna?
Foto: EPA-EFE/MORGAN SETTE

Iako su mnogi često skloni tome da "na prvu loptu" kritikuju najboljeg igrača sveta i predstavljaju ga u negativnom svetlu, ima i primera kada priznaju da kritičari nisu u pravu.

Kolumnista "Tajmsa" Matju Sajed je objavio tekst u kojem je istakao da je "vrhunac ironije kada Kirjos kaže Đokoviću da je budala", a novinar Eurosporta, Džejms Voker-Roberts objašnjava u svom komentaru zašto je kritika šampiona Melburna proteklih dana bila nekorektna.

"Sugestije mogu da budu dočekane sa definitivnim 'Ne', ali ako ne pitate, nećete ništa ni dobiti, zar ne? I pregovori negde moraju da počnu. Navodno su igrači koji su dali predloge bili voljni da ih Novak predstavi Tenis Australija i vidi može li nešto od toga da se ispuni. Je li fer kritikovati ga zbog toga? Možda je mogao da pokaže više takta kada je pitao za privatne kuće sa teniskim terenima, i to usred globalne pandemije, posebno u vreme kada mnogi u Viktoriji nisu u stanju da se vrate kućama iz drugih država. Ipak, on je rekao da je 'razmišljao o potencijalnim poboljšanjima'. To nije bio zahtev da se nađu 72 kuće sa teniskim terenima", kaže Voker-Roberts.

On je postavio još jedno zanimljivo pitanje.

"Takođe je fer zapitati se da li bi reakcija javnosti bila tako vatrena da su Rodžer Federer ili Rafael Nadal ispostavili ove 'zahteve'. I, da li bi se to uopšte nazvalo zahtevima? U svojoj izjavi, Đoković je objasnio da je mogao jednostavno da sedi i ne preduzima ništa, ali da je umesto toga pokušao da iskoristi svoju privilegovanu poziciju da pomogne koliko je moguće. Deo toga proizilazi iz toga što je lider u PTPA, pobunjeničkoj grupi koja je uspostavljena prošlog leta sa jakim fokusom na to da se čuje glas niže rangiranih igrača."

"Takođe, vredno pomena je i to da Đoković ništa ne bi lično dobio da su sugestije prihvaćene. On je u Alejednu, ne u Melburnu, gde su karantinska pravila drugačija. On je dodao da je izabrao da napravi takav potez 'uprkos tome da izazove nesporazume'. Problem za broja jedan je njegov imidž, koji mu nikad nije doneo toliko popularnosti kao što je uživaju Federer i Nadal i što je zadobio nekoliko udaraca tokom prošle godine", podseća kolumnista Eurosporta.

Novaku se u tekstu dalje zamera na njegovim stavovima o vakcinaciji, to što je često viđen kako ne nosi masku i pojedinim idejama o kojima je otvoreno govorio tokom prošle sezone, ali se na kraju ipak dodaje da 'ima apsolutno pravo ljut i uznemiren zbog kritika koje su proteklih dana bile upućene na njegov račun".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d