Nova vest
Tenis

Nedelja, 20.12.2020.

08:40

"Novak ima dobre namere, ali ovo je drugačija profesija"

Novak Đoković je u 2020. zajedno sa Vasekom Pospišilom i još nekoliko kolega stao iza osnivanja PTPA, nove asocijacije igrača.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Photo by Alex Pantling/Getty Images

Svetski broj jedan je još letos rekao kakvi su ciljevi udruženja i šta su prioriteti, ali nije naišao na podršku svih relevantnih faktora u svetu tenisa.

Veliki rivali, Rafael Nadal i Rodžer Federer su u načelu protiv ideje PTPA i stali su na stranu ATP, tako da će 2021. biti interesantna i u smislu profilacije nove organizacije među teniserima.

Ivan Ljubičić, trener Rodžera Federera, smatra da u ideji PTPA ima i dobrih i loših stvari.

"Sada kada više nisam igrač, mogu da kažem da nisam baš sve detaljno pratio, sa nekom posebnom pažnjom. Svakako da razumem Novakove dobre namere. Ako je cilj da reč igrača ima veći težinu, da se poveća procenat za nagradni fond koji ide onima koji igraju, to su onda prave ideje", kaže Ljubičić.

On ipak kaže da postoji prepreka u celom sistemu.

"Razumem da igrači koji su niže rangirani mogu da se osećaju slabio predstavljenim jer su ekonomski slabiji. Ipak, teniseri znaju da naš posao nije socijalističkog tipa, na terenu smo sami, jedan protiv drugog, da bismo pobedili. Samim tim i obezbedili sebi što je moguće veću novčanu nagradu, dakle uzimamo jedni od drugih", dodao je Ljubičić.

Nekada treći igrač sveta i osvajač deset ATP titula smatra da će biti problema na relaciji ATP i PTPA.

"Kreiranjem nove asocijacije, doći će do problema jer će uvek biti neophodno da se razgovara o nagradnom fondu sa turnirima i ljudima iz ATP. Sigurno da ATP nije savršena organizacija, jer je svakako mogla da poboljša komunikaciju sa svim teniserima. Ipak, ona pokušava da štiti interese svih. Ne smemo da zaboravimo da, ako se pitaju samo turniri, oni bi svakako uvek bili za to da na njima ima manje igrača", zaključio je trener Rodžera Federera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve